czwartek, 22 sierpnia 2019
Najsmaczniejszy z owocami
Biszkopt to doskonała baza do wielu ciast. Można go przekładać właśnie teraz sezonowymi owocami na bitej śmietanie lub budyniem albo masą karpatkową.
Ale najważniejszą rzeczą i sekretem jest sam biszkopt, aby był miękki i puszysty, trzeba się trzymać przyjętych reguł to na bank nam biszkopt wyjdzie. Podam wam moi drodzy przepis na biszkopt, który piekła moja babcia, potem moja mama no a teraz po moich ukochanych osobach został zeszyt z przepisami i piekę ja ten sam biszkopt, ponieważ zawsze wychodzi.
Składniki
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki tortowej typ 450
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielam od żółtek i wszystko chłodzę w lodówce ok. 1 godz., naczynie w którym ubijam również. Później białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i ubijam do jego całkowitego rozpuszczenia. Potem dodaję żółtka miksując dalej.
W następnej kolejności najważniejsza rzecz obie mąki mieszam i przesiewam przez sito. Mieszam mąki z pianą drewnianą łyżką bardzo delikatnie, tak aby wszystko się połączyło.
Tortownicę wykładam ale tylko spód papierem pergaminowym. Wylewam ciasto. Piekę w temp. 160 stopni ok. 30-40 minut.
po upieczeniu najważniejsze - rzucenie upieczonego biszkoptu natychmiast wyciągniętego z piekarnika z wysokości kolan na podłogę. W tym jest cała magia, żeby nie opadł, następnie po rzuceniu o podłogę wkładam z powrotem do uchylonego piekarnika na 20-30 minut, żeby ciasto ostygło.
Biszkopt to jedno z najłatwiejszych i mniej kapryśnych ciast. A wie o tym zapewne producent pysznych Biszkoptów Pałeczek Dr Gerard, ponieważ są niepowtarzalne, niebiańsko miękkie, rozpływające się wręcz w ustach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz