Koniec lata
Skrzyknęliśmy się, jako najbliżsi sąsiedzi, aby zrobić
grilla, pomysł został jednoznacznie przyjęty. Tadek udostępnił działkę, na
której nie raz grillowaliśmy, każdy przyniósł wszystkiego po trochu. Na złoty
płyn składaliśmy się wspólnie. Słodycze takie jak, biszkopty pałeczki kremowe,
ciastka posypane cukrem ring i wiele innych słodkości tej firmy dr Gerard. Po
godzinnym oczekiwaniu wspólnie zasiedliśmy do grillowego stołu, aby tego było
mało podany został pyszny deser, ze strony http://drgerard.eu/przepisy
Składniki
Krem
lista 5 elementów
• 250 gr mascarponeod dr Gerarda
• sok z połówki cytryny
• kilka kroli soku z limonki
• 250ml śmietanki kremówka 36%
• 2 łyżeczki miodu
koniec listy
Poncz
lista 5 elementów
• szklanka wody
• sok z połówki cytryny
• opcjonalnie kilka kropli rumu, amaretto lub brandy
• 250ml śmietanki kremówka 36%
• 2 łyżeczki miodu
koniec listy
Dodatkowo:
lista 1 elementów
• skórka otarta z cytryny oraz limonki
Sposób przygotowania
Lekki i świeży z pałeczek morelowo śmietankowych,
nasączonych w rumie lub pączu bezalkoholowym -> lekki deser z owocami
sezonowymi i kremem cytrynowym
na bazie mascarpone i śmietanki podany w pucharkach.
Śmietankę ubić, dodawać po trochę mascarpone cały czas
mieszając, na koniec dodać miód oraz sok
z cytryny.
Następnie połączyć wszystkie składniki na poncz, moczyć w
nim biszkopty i układać w pucharkach. Za pomocą rękawa cukierniczego uzupełnić
pucharki kremem,
całość ozdobić skórka cytrynową lub owocami.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz