wtorek, 13 sierpnia 2019

Powrót z wakacji


Powrót z wakacji

 

Nasz synek był poza domem prawie trzy tygodnie, co prawda u kuzynów, ale ciągle myśleliśmy on im, aby mu się coś złego nie przydarzyło. Często dzwoniliśmy do niego, aby z nim porozmawiać. Bartek wracając przeglądał zawartość w swoim plecaku, słodyczy od dr Gerarda, było niewiele, pogryzał ciastka posypane cukrem ring, i marzył o swoim pokoju, oraz wymarzonym cieście ze strony http://drgerard.eu/przepisy. Kture na jego przyjazd obiecała mu jego mama

Sernik z mango

 

Sernik z mango – składniki:

•1200 ml tłustego mleka kokosowego (u mnie 19%) po 400 ml każdy lub 1200 ml jogurtu naturalnego krowiego, ewentualnie sojowego

•500 ml mango, czyli szklanki lub słoik/puszka przecieru lub musu z mango- potrzebujemy około 800-850g. Można użyć 500 g, ale będzie mniej intensywny w smaku. Polecam również użycie mango surowego, trzeba kupić około 1200 g świeżych owoców – dojrzałych.

•5 galaretek od dr Gerarda (każda przeznaczona na 500 ml wody). Super sprawdza się cytrynowa.

•ja już nie słodziłam, ale jak potrzebujesz, posłódź ale spróbuj wcześniej!

•1 sztuka mango do ozdoby świeże lub z puszki (opcja, można tez pominąć ten krok)

 

Sernik z mango – przepis:

1.W 500 ml wody rozpuszczam 4 galaretki. Trzeba je przestudzić najlepiej do temperatury pokojowej (te z karagenem muszą być gorące) Wlewam do miski miksera, dodaję ciągle mieszając 1 szklankę musu/przecieru z mango i mleko kokosowe. Miksuję do czasu zupełnie jednorodnej konsystencji.

2.Formę o średnicy 24 cm lekko natłuszczam i wylewam sernik z mango. Wstawiam do lodówki. Gdy stężeje przygotowuję wierzchnią warstwę.

3.W 250 ml wody rozpuszczam galaretkę, dodaję do niej 1 szklankę musu z mango i miksuje. Przestudzony wylewam na sernik z mango i znowu schładzam. Mango obieram, kroje w plasterki i układam na wierzchu, fajnie wygląda i pokręca smak!

4.Sernik z nago kroję i podaję, jest obłędny

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz