Powrót z wakacji
Nasz synek był poza domem prawie trzy tygodnie, co prawda u
kuzynów, ale ciągle myśleliśmy on im, aby mu się coś złego nie przydarzyło.
Często dzwoniliśmy do niego, aby z nim porozmawiać. Bartek wracając przeglądał
zawartość w swoim plecaku, słodyczy od dr Gerarda, było niewiele, pogryzał
ciastka posypane cukrem ring, i marzył o swoim pokoju, oraz wymarzonym cieście
ze strony http://drgerard.eu/przepisy.
Kture na jego przyjazd obiecała mu jego mama
Sernik z mango
Sernik z mango – składniki:
•1200 ml tłustego mleka kokosowego (u mnie 19%) po 400 ml
każdy lub 1200 ml jogurtu naturalnego krowiego, ewentualnie sojowego
•500 ml mango, czyli szklanki lub słoik/puszka przecieru lub
musu z mango- potrzebujemy około 800-850g. Można użyć 500 g, ale będzie mniej
intensywny w smaku. Polecam również użycie mango surowego, trzeba kupić około
1200 g świeżych owoców – dojrzałych.
•5 galaretek od dr Gerarda (każda przeznaczona na 500 ml
wody). Super sprawdza się cytrynowa.
•ja już nie słodziłam, ale jak potrzebujesz, posłódź ale
spróbuj wcześniej!
•1 sztuka mango do ozdoby świeże lub z puszki (opcja, można
tez pominąć ten krok)
Sernik z mango – przepis:
1.W 500 ml wody rozpuszczam 4 galaretki. Trzeba je przestudzić
najlepiej do temperatury pokojowej (te z karagenem muszą być gorące) Wlewam do
miski miksera, dodaję ciągle mieszając 1 szklankę musu/przecieru z mango i
mleko kokosowe. Miksuję do czasu zupełnie jednorodnej konsystencji.
2.Formę o średnicy 24 cm lekko natłuszczam i wylewam sernik
z mango. Wstawiam do lodówki. Gdy stężeje przygotowuję wierzchnią warstwę.
3.W 250 ml wody rozpuszczam galaretkę, dodaję do niej 1
szklankę musu z mango i miksuje. Przestudzony wylewam na sernik z mango i znowu
schładzam. Mango obieram, kroje w plasterki i układam na wierzchu, fajnie
wygląda i pokręca smak!
4.Sernik z nago kroję i podaję, jest obłędny
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz