piątek, 30 sierpnia 2019

Letni deser

Letni deser, który przygotowałam wczoraj dla mojej rodzinki „łasuchów” był przepyszny i rozpływający się w ustach. Zapraszam do wypróbowania. Oto potrzebne składniki: 

-kruche kakaowe herbatniki od Dr Gerard około 250-300 g
-słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
-4 jajka
-niepełna szklanka cukru
-niepełna szklanka mąki pszennej
-700 ml mleka
-łyżka masła
-łyżka cukru wanilinowego
-biszkopty Pałeczki kremowe od Dr Gerard z nadzieniem truskawkowym 1,5 opakowania  
-250 g serka mascarpone
-330 ml śmietanki 30 %
-łyżka cukru pudru
-galaretka krystaliczna cytrynowa
-1/4 szklanki malin
-1/4 szklanki jeżyn
-500 g borówek amerykańskich
-1 galaretka krystaliczna winogronowa

Sposób przygotowania: jajka ucieram z cukrem, dodaję mąkę, mieszam i wlewam masę na gotujące się mleko z dodatkiem masła i cukru wanilinowego. Gotuję i mieszam, aż masa zgęstnieje. Dno formy ( 25/25 cm) wykładam kruchymi kakaowymi herbatnikami, smaruję dżemem porzeczkowym i przykrywam warstwą kakaowych herbatników, na które wylewam masę budyniową (może być ciepła) i układam na niej ciastka Pałeczki kremowe (w równych odstępach). Odstawiam do wystudzenia. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję serek mascarpone, cukier puder, rozpuszczoną i wystudzoną w niewielkiej ilości gorącej wody galaretkę. Połowę masy nakładam na Pałeczki i posypuję malinami, jeżynami i połową borówek. Owoce przykrywam pozostałą masą, a wierzch posypuję borówkami. Po schłodzeniu przygotowuję galaretkę krystaliczną winogronową według instrukcji na opakowaniu i lekko tężejącą wylewam na ciasto. Dokładnie schładzam przed podaniem. Do przygotowania tego lub innego ciasta wykorzystajcie produkty od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz