poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Idealny biszkopt.


Idealny biszkopt.

Nie wiem co sprawia większą trudność przygotowanie puszystego biszkoptu czy zrobienie idealnego kremu do przełożenia tego biszkoptu. Teraz moda jest na krem z serków czy śmietany rzadko kto samodzielnie przygotowuje pyszny prawdziwy krem na maśle. A w dodatku ubija jajka na parze. Wracając do biszkoptu. Każda gospodyni ma swój wypróbowany przepis na idealny biszkopt. Ja mam dwa takie. Jeden przygotowuję na mące krupczatce. A drugi z mąki pszennej. Jednakże ważnym składnikiem takiego biszkoptu są jajka. Najlepiej ze sprawdzonego źródła jak mamy dostęp do jajek wiejskich tak aby były świeże. Właśnie z nich powstanie puszysta, dobrze ubita piana z białek. Do białek dodajemy szczyptę soli, która pozwoli nam sprawniej je ubić. Do białek dodajemy po łyżce cukru i miksujemy. Tak by była sztywna piana dopiero potem dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. A mąkę dopiero na samym końcu. Ja akurat do tego wypieku dodaję jedną łyżeczkę proszku do pieczenia więc mieszam go razem z mąką. Wtedy po łyżce wsypuję do białek i bardzo delikatnie mieszam. Pozostaje wylać ciasto na blachę lub tortownicę. W międzyczasie dobrze jest rozgrzać piekarnik tak aby biszkopt od razu został włożony do piekarnika. Złota zasada przy pieczeniu biszkoptu nie otwieramy piekarnika podczas jego pieczenia. A podczas oczekiwania na powstanie pysznego tortu lub biszkoptu z truskawkami i galaretką uprzyjemnią nam i naszym bliskim produkty dr Gerarda i jego smaczne ciasteczka Tropical.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz