Idealny biszkopt.
Nie wiem co sprawia
większą trudność przygotowanie puszystego biszkoptu czy zrobienie
idealnego kremu do przełożenia tego biszkoptu. Teraz moda jest na
krem z serków czy śmietany rzadko kto samodzielnie przygotowuje
pyszny prawdziwy krem na maśle. A w dodatku ubija jajka na parze.
Wracając do biszkoptu. Każda gospodyni ma swój wypróbowany
przepis na idealny biszkopt. Ja mam dwa takie. Jeden przygotowuję na
mące krupczatce. A drugi z mąki pszennej. Jednakże ważnym
składnikiem takiego biszkoptu są jajka. Najlepiej ze sprawdzonego
źródła jak mamy dostęp do jajek wiejskich tak aby były świeże.
Właśnie z nich powstanie puszysta, dobrze ubita piana z białek. Do
białek dodajemy szczyptę soli, która pozwoli nam sprawniej je
ubić. Do białek dodajemy po łyżce cukru i miksujemy. Tak by była
sztywna piana dopiero potem dodajemy po jednym żółtku i miksujemy.
A mąkę dopiero na samym końcu. Ja akurat do tego wypieku dodaję
jedną łyżeczkę proszku do pieczenia więc mieszam go razem z
mąką. Wtedy po łyżce wsypuję do białek i bardzo delikatnie
mieszam. Pozostaje wylać ciasto na blachę lub tortownicę. W
międzyczasie dobrze jest rozgrzać piekarnik tak aby biszkopt od
razu został włożony do piekarnika. Złota zasada przy pieczeniu
biszkoptu nie otwieramy piekarnika podczas jego pieczenia. A podczas
oczekiwania na powstanie pysznego tortu lub biszkoptu z truskawkami i
galaretką uprzyjemnią nam i naszym bliskim produkty dr Gerarda
i jego smaczne ciasteczka Tropical.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz