wtorek, 13 sierpnia 2019
Grilowanie
Moi znajomi prosili mnie z moją rodziną na domówkę. Stwierdziłem poco siedzieć w domu jak jest tak ciepło więc niech przyjadą domnie na działkę na grilla.Chętnie się zgodzili.Wybrałem więc się na zakupy. Kupiłem kiełbase, karkówkę nagrilla. Prucz tego napoje i słodyczemiędzy innymi ciastka posypane cukrem Ring od firmy Doktor Gerard. Znajomi też coś przywieźli choć nie potrzebnie moja córka zrobiła też musową tartę mocno czekoladową z przepisu który znajduje się na stronie Doktora Gerarda. Grilowaliśmy do samego wieczora.Zaprosiłem też sąsiadów którzy mają działkę obok mnie.Wszystkim wszystko smakowało wyśmienicie. Składniki
(Przepis na formę o średnicy 28 cm)
Spód:
• 400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco”
• 3 łyżki oleju kokosowego
• skórka otarta z jednej pomarańczy
• 250 g „Malti Keks”
• skórka otarta z jednej pomarańczy
• 2 łyżki kakao
Mus czekoladowy z „Malti keks”:
• 200g gorzkiej czekolady
• 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
• 50 g masła lub oleju kokosowego
• 250 g „Malti Keks”
• skórka otarta z jednej pomarańczy
• 3 łyżki cukru pudru
• Szczypta płatków soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy. Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować mus.
Mus czekoladowy z „Maltikeks”:
Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie dodać białka do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce.
Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i płatkami róży.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz