wtorek, 13 sierpnia 2019

Grilowanie

Moi znajomi prosili mnie z moją rodziną na domówkę. Stwierdziłem poco siedzieć w domu jak jest tak ciepło więc niech przyjadą domnie na działkę na grilla.Chętnie się zgodzili.Wybrałem więc się na zakupy. Kupiłem kiełbase, karkówkę nagrilla. Prucz tego napoje i słodyczemiędzy innymi ciastka posypane cukrem Ring od firmy Doktor Gerard. Znajomi też coś przywieźli choć nie potrzebnie moja córka zrobiła też musową tartę mocno czekoladową z przepisu który znajduje się na stronie Doktora Gerarda. Grilowaliśmy do samego wieczora.Zaprosiłem też sąsiadów którzy mają działkę obok mnie.Wszystkim wszystko smakowało wyśmienicie. Składniki (Przepis na formę o średnicy 28 cm) Spód: • 400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco” • 3 łyżki oleju kokosowego • skórka otarta z jednej pomarańczy • 250 g „Malti Keks” • skórka otarta z jednej pomarańczy • 2 łyżki kakao Mus czekoladowy z „Malti keks”: • 200g gorzkiej czekolady • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) • 50 g masła lub oleju kokosowego • 250 g „Malti Keks” • skórka otarta z jednej pomarańczy • 3 łyżki cukru pudru • Szczypta płatków soli Sposób przygotowania Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy. Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować mus. Mus czekoladowy z „Maltikeks”: Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie dodać białka do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce. Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i płatkami róży.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz