środa, 7 sierpnia 2019

Galaretki do ciastek dr Gerarda.


Galaretki do ciastek dr Gerarda.

Mamy sezon owocowy. Każda gospodyni chce zamknąć w słoikach smaki lata aby potem zimą rozkoszować się ich niesamowitym smakiem. I tak możemy zrobić smaczną galaretkę przygotowując ją z soku lub przecieru z owoców takich jak porzeczki czerwone lub czarne czy agrestu. Mamy również kilka idealnych do tego gatunków jabłek, choć ten rok nie należy do najbardziej urodzajnych więc sama robię po kilka słoiczków. Te owoce zawierają bardzo dużo pektyn dzięki czemu mają właściwości żelujące. Idealne do herbatki a do tego ulubione ciastka posypane cukrem Ring dr Gerarda. Jedną z moich ulubionych galaretek jest pachnąca porzeczkami i różą. Z tego przepisu wychodzi pięć słoiczków po dwieście pięćdziesiąt mililitrów. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali: półtora kilograma porzeczek, półtora kilograma cukru oraz pół kilo płatków róży. Owoce róży musimy oczyścić z ogonów i resztek kwiatów, usunąć pestki. Porzeczki obieramy z szypułek i dokładnie myjemy. Wkładamy je do garnka. Zalewamy je szklanką wody i gotujemy przez piętnaście minut. Miksujemy i przecieramy przez sitko. Do tak przygotowanego przecieru wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy przez około dwadzieścia minut. Po tym czasie z dwie łyżki wylewamy na talerzyk aby sprawdzić gęstość galaretki. Jeżeli stężała to możemy gorącą wkładać do wyparzonych słoików i zakręcać. Jeżeli jest za luźna dalej gotować na małym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz