Galaretki do ciastek dr Gerarda.
Mamy
sezon owocowy. Każda gospodyni chce zamknąć w słoikach smaki lata
aby potem zimą rozkoszować się ich niesamowitym smakiem. I tak
możemy zrobić smaczną galaretkę przygotowując ją z soku lub
przecieru z owoców takich jak porzeczki czerwone lub czarne czy
agrestu. Mamy również kilka idealnych do tego gatunków jabłek,
choć ten rok nie należy do najbardziej urodzajnych więc sama robię
po kilka słoiczków. Te owoce zawierają bardzo dużo pektyn dzięki
czemu mają właściwości żelujące. Idealne do herbatki a do tego
ulubione ciastka posypane cukrem Ring dr Gerarda. Jedną z
moich ulubionych galaretek jest pachnąca porzeczkami i różą. Z
tego przepisu wychodzi pięć słoiczków po dwieście pięćdziesiąt
mililitrów. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali: półtora
kilograma porzeczek, półtora kilograma cukru oraz pół kilo
płatków róży. Owoce róży musimy oczyścić z ogonów i resztek
kwiatów, usunąć pestki. Porzeczki obieramy z szypułek i dokładnie
myjemy. Wkładamy je do garnka. Zalewamy je szklanką wody i
gotujemy przez piętnaście minut. Miksujemy i przecieramy przez
sitko. Do tak przygotowanego przecieru wsypujemy cukier. Doprowadzamy
do wrzenia i na małym ogniu gotujemy przez około dwadzieścia
minut. Po tym czasie z dwie łyżki wylewamy na talerzyk aby
sprawdzić gęstość galaretki. Jeżeli stężała to możemy gorącą
wkładać do wyparzonych słoików i zakręcać. Jeżeli jest za
luźna dalej gotować na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz