czwartek, 8 sierpnia 2019

Słodki zawrót głowy.


Słodki zawrót głowy.

Przepyszny lekki deser z biszkoptów, pałeczek kremowych od Dr Gerarda jest przyczyną słodkiego upojenia z cudownym zawrotem głowy. Miałam to szczęście rozkoszować się tym deserem na wizycie  u moich przyjaciół w województwie Świętokrzyskim. Przepis na  ten bajkowy deser podam na końcu. Podróżowaliśmy samochodem wyposażonym w niewielką lodówkę. Taką na kilka kanapek, butelek z wodą i koniecznie coś słodkiego. Podczas dalekiej podróży nie może zabraknąć wody i dobrych słodyczy od Dr Gerarda, które pozwolą nam przywrócić nadwątloną zmęczeniem energię.  Świetnie nadają się do tego draże malkikeks oraz ciastka posypane cukrem Ring. Niektórzy wolą słone, pikantne przekąski. Tym właśnie osobom polecam  bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil w bardzo poręcznym opakowaniu. Godne uwagi są również - precle Pretzel Salt&Chilli. Producentem tych wszystkich wspaniałości jest firma Dr Gerard. Zachęcam spróbujcie sami.
A teraz obiecany przepis.

Deser z biszkoptów – lekki i świeży z pałeczek morelowo śmietankowych.


Składniki:

Krem:

250 dag mascarpone

- sok z połówki cytryny

- kilka kropli soku z limonki

- 250ml śmietanki kremówka 36%

- 2 łyżeczki miodu

 Poncz:

- szklanka wody

- sok z połówki cytryny

- kilka kropli rumu, amaretto lub brandy

 Dodatkowo:

- Biszkopty pałeczki kremowo- morelowe Dr Gerard

- skórka otarta z cytryny oraz limonki

Sposób przygotowania:

Śmietankę ubić, dodawać po trochę mascarpone cały czas mieszając, na koniec dodać miód oraz sok z cytryny.

Następnie połączyć wszystkie składniki na poncz, moczyć w nim biszkopty i układać w pucharkach. Za pomocą rękawa cukierniczego uzupełnić pucharki kremem, całość ozdobić skórką z cytryny lub owocami.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz