W tym roku postanowiliśmy z moją żoną Asią, Grzegorzem i jego żoną Dominiką ,szwagrem Grzegorza Piotrem i jego żoną Anią ,że pojedziemy na wakacje na Chorwację. Nie musieliśmy brać dwóch samochodów ,ponieważ Piotr zaoferował ,że weźmie na wyjazd swojego busa, a potem policzymy się za paliwo. Z domu wyjechaliśmy o 21:00. Każdy z nas na drogę pozabierał kanapki ,napoje, oraz nasze ulubione Słodycze z firmy Dr. Gerard. Ja z Grzegorzem i Piotrem kierowaliśmy busem po kilka godzin na zmianę, a nasze żony sobie w tym czasie smacznie spały. Na miejscu mieliśmy zarezerwowany domek agroturystyczny, a naszą gospodynią okazała się 60-letnia miła i sympatyczna pani Ewa ,która przygotowywała dla nas smaczne posiłki. Codziennie jeździliśmy do aquaparku ,lub na plażę przy rzece i miło spędzaliśmy czas. Gdy byliśmy już mocno opaleni i wypoczęci zaczęliśmy zwiedzać pobliskie miejscowości kupując sobie też pamiątki. Tydzień na Chorwacji upłynął nam bardzo szybko. Ostatniego dnia tuż przed wyjazdem po pysznym obiedzie Pani Ewa przygotowała dla nas słodką niespodziankę. Były to muffiny z pryncytorcikiem, a przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard."Składniki:2 szklanka mąki,3/4 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju,1 szklanka maślanki,3/4 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju,2 jajka,1 czubata łyżeczka proszku do pieczeniakłyżka kakao,kieliszek rumu,PryncyTorcik dr Gerard
śmietanka kremówka
Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz