Odwiedziny
W okresie wakacyjnym zazwyczaj się odwiedzamy. Są to
odwiedziny zapowiedziane lub też nie różnie to bywa. Na początek ciastka
posypane cukrem ring, draże, świeżo zaparzona kawa od dr Gerarda. A dalej
pyszne ciasto http://drgerard.eu/przepisy
Składniki:
Spód:
330g podwójnych
markiz Mafijne Lemon dr Gerard
130g roztopionego,
przestygniętego masła
Krem:
700ml mleka
1 opakowanie cukru
wanilinowego 16g
1 budyń waniliowy lub
cytrynowy bez cukru
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki
pszennej
250g masła w
temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru
2/3 łyżeczki
ekstraktu cytrynowego
skórka starta z
jednej cytryny
3 łyżki soku z
cytryny
Do nasączenia:
200ml wody
sok wyciśnięty z 1
cytryny
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe
w proszku
700ml gorącej wody
około 520g podwójnych
markiz Mafijne Lemon dr Gerard
1. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i
zagotować.
Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i
dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z
mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się
zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając,
przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do
całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło.
Spód:
2. Podwójne markizy
Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i
wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do
pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć.
Krem:
3. Masło utrzeć z
cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3
minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać
mikserem do połączenia składników.
4. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt
cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem.
5. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce,
wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon
maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce. Na wierzch
wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki.
6. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą,
mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą
galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą
noc.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz