piątek, 16 sierpnia 2019

Odwiedziny


Odwiedziny

 

W okresie wakacyjnym zazwyczaj się odwiedzamy. Są to odwiedziny zapowiedziane lub też nie różnie to bywa. Na początek ciastka posypane cukrem ring, draże, świeżo zaparzona kawa od dr Gerarda. A dalej pyszne ciasto http://drgerard.eu/przepisy

Składniki:

Spód:

 330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard

 130g roztopionego, przestygniętego masła

Krem:

 700ml mleka

 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g

 1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru

 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 1 kopiasta łyżka mąki pszennej

 250g masła w temperaturze pokojowej

 6 łyżek cukru pudru

 2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

 skórka starta z jednej cytryny

 3 łyżki soku z cytryny

Do nasączenia:

 200ml wody

 sok wyciśnięty z 1 cytryny

 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

 2 galaretki cytrynowe w proszku

 700ml gorącej wody

 około 520g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard

 

1. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować.

Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło.

 

Spód:

 2. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć.

 

Krem:

 3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

 

4. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem.

 

5. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki.

 

6. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

 

7. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz