środa, 28 sierpnia 2019
Na zakończenie sezonu
Jak co roku z paczką przyjaciół robimy zakończenie sezonu na działce, w tym roku przypadło mi do zrobienia coś słodkiego. Wpadłam na pomysł zrobienia sernika na zimno z owocami na biszkoptach Dr Gerarda i z galaretką. Połączenie pewnie wydaje się znane, ale smak jest trochę inny, gdyż do części masy serowej dodałam pokruszone draże dr Gerarda oraz likier kakaowy.
Biszkopty na spód też nasączyłam likierem kakaowym.
Sernik jest bardzo delikatny, orzeźwiający, a nutka kakao dodaje mu wyszukanego smaku. Jak dla mnie to najlepszy sernik na zimno przygotowany z serków homogenizowanych.
Bardzo gorąco polecam wypróbować to ciasto z malinami, jagodami, borówkami.
Spód
-13 dkg biszkoptów dr Gerarda
-2 łyżki likieru kakaowego
Masa serowa
-80 dkg serka homogenizowanego
-6 łyżek cukru pudru
-1 łyżka cukru waniliowego
-3 łyżki czubate żelatyny
-3 dkg draży Dr Gerarda
-1 łyżka likieru kakaowego
Wierzch
-40 dkg truskawek (ja zrobiłam z tymi owocami)
-1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zawinąć w folię aluminiową. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia.
Truskawki umyć,osuszyć i pokroić na połówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz