Placek ze śliwkami.
Dostałam dobrą
miskę drobnych śliwek. W smaku były bardzo słodkie cho
drobniutkie. Część włożyłam do słoi na kompoty na zimę a małą
miseczkę zostawiłam na placek ze śliwkami. Trzeba skorzystać póki
may je świeże. Chłopaki mi kroili śliwki i za tą dobrą pracę
dostali ciastka, herbatniki z kremem śmietankowym, polewą i
orzechami arachidowymi Tropical Peanut
dr Gerarda.
A ja mogłam się zabrać za pieczenie ciasta. Ten przepis emy robić
z różnymi owocami. Takie oto produkty potrzebne nam będą: 5
jajek, ¾ szklanki cukru, szczypta soli, cukier waniliowy, dwie
łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki oleju,oraz trzy
szklanki mąki. Można dodać kwaśnej śmietany wtedy ciasto będzie
bardziej kruche. Oddzielamy żółtka od białek dodajemy szczyptę
soli i ubijamy na sztywną pianę. Na koniec wsypujemy łyżkę
cukru. Do żółtek dajemy cukier waniliowy oraz pozostały cukier,
ucieramy. Następnie wlewamy olej oraz śmietanę. Mieszamy. Na
koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy. Kiedy ciasto jest już utarte dodajemy pianę z białek i
szybko mieszamy łyżką tak aby ciasto dobrze się połączyło.
Blachę wykładamy papierem i wykładamy ciasto. Posypujemy
delikatnie bułką tartą aby śliwki nam nie wpadły mocno w środek.
Układamy śliwki. Na koniec możemy zrobić kruszonkę i posypać.
Proste ciasto a jakże soczyste i smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz