wtorek, 27 sierpnia 2019

Miłe spotkanie


Miłe spotkanie

 

Zosia przyjęła nas bardzo ciepło i serdecznie. Częstując wspaniałą kawą, ciastka posypane cukrem ring, biszkopty pałeczki kremowe od dr Gerarda. Schłodzony czerwony szampan, którym wznieśliśmy to ast na jej przyjazd. Po chwili pokazały się kiełbaski z grilla, ciasto ze strony http://drgerard.eu/przepisy

Składniki na ciasto:

3 jajka

150 g drobnego cukru do wypieków od dr Gerarda

150 ml oleju rzepakowego

150 ml mleka

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka

350 g wiśni (mogą być z kompotu, syropu lub zamrożone; nie rozmrażamy przed ułożeniem na cieście)

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć.

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać.

 

Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.

 

Na blaszkę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie.

 

Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Składniki na krem:

400 ml mleka

budyń waniliowy w proszku (40 g)

1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

2 łyżki cukru

2 łyżki soku z cytryny

250 g masła, w temperaturze pokojowej

 

Z mleka, budyniu w proszku i cukru zagotować budyń. Kiedy budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch, folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawić do ostudzenia?

 

Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz