poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Koniec wakacji bardzo bliski


Koniec wakacji bardzo bliski

 

Tak jak brzmi tytuł tego bloga koniec wakacji bardzo bliski. Więc korzystajmy z każdej chwili. Słodycze, ciastka posypane cukrem ring, biszkopty pałeczki kremowe potrafią nam ten czas uprzyjemnić dodać radości, i innych rozrywek, a to wszystko z firmy dr Gerard

Składniki na małą blaszkę

Ciasto:

  • 600 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek (waga po obraniu)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • opcjonalnie: rodzynki i orzechy od dr Gerarda


Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie jabłkowe.

Nadzienie: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać odrobinę wody i dodać cukier, cukier waniliowy oraz cynamon. Całość gotować na małym ogniu aż jabłka zmiękną a większa część płynu odparuje. Przed samym końcem wsypać bakalie.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Podpiec przez około20 minut. Następnie wyjąć, posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkować na kształt blaszki i nanieść na jabłka. Ciasto piec jeszcze przez 35-40 minut. Przed podaniem dobrze wystudzić i posypać cukrem pudrem

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz