Koniec wakacji bardzo bliski
Tak jak brzmi tytuł tego bloga koniec wakacji bardzo bliski.
Więc korzystajmy z każdej chwili. Słodycze, ciastka posypane cukrem ring,
biszkopty pałeczki kremowe potrafią nam ten czas uprzyjemnić dodać radości, i
innych rozrywek, a to wszystko z firmy dr Gerard
Składniki na małą blaszkę
Ciasto:
Ciasto:
- 600 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek (waga po obraniu)
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek cukru
- 2-3 łyżki bułki tartej
- opcjonalnie: rodzynki i orzechy od dr Gerarda
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie jabłkowe.
Nadzienie: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać odrobinę wody i dodać cukier, cukier waniliowy oraz cynamon. Całość gotować na małym ogniu aż jabłka zmiękną a większa część płynu odparuje. Przed samym końcem wsypać bakalie.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Podpiec przez około20 minut. Następnie wyjąć, posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkować na kształt blaszki i nanieść na jabłka. Ciasto piec jeszcze przez 35-40 minut. Przed podaniem dobrze wystudzić i posypać cukrem pudrem
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz