wtorek, 13 sierpnia 2019

śliwki

Moja żona Asia bardzo lubi śliwki renklody, dlatego kilka lat temu zasadziłem dla niej takie drzewo w naszym ogrodzie. Każdego roku objadamy się tymi śliwkami ,robimy z nich kompoty, albo je mrozimy. Teraz jak już zaczęłły mięknąć na drzewie ,to zerwałem wszystkie śliwki, a później je umyłem. Tak na oko było tego wszystkiego około 40 kg. Moja żona w tym czasie przygotowala litrowe słoiki i zakrętki. Później napełnialiśmy całymi śliwkami słoiki i zalewaliśmy syropem, czyli bardzo słodką wodą z cukrem. Asia stwierdziła ,że 50 kompotowych słoików nam wystarczy ,a resztę śliwek wypestkujemy i zamrozimy. Teraz gdy pasteryzowaliśmy słoiki ,to mieliśmy trochę czasu by podjadać nasze ulubione słodycze z firmy Dr. Gerard. Gdy reszta śliwek znalazła się już w zamrażarce, to wzięliśmy kilka słoików z renklodami i pojechaliśmy je zawieźć mojej mamie,która bardzo się ucieszyła tym ,że o niej myślimy.Mama w zamian poczęstowała nas własnoręcznie zrobionym sernikiem z różową truskawkową pianką. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr .Gerard. "Składniki:Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru,cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka
100 g masła,ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek).Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz