czwartek, 8 sierpnia 2019

Złapać oddech.


Złapać oddech.

Każdemu  z nas należy się chociaż chwila wypoczynku. Nie zawsze możemy wyjechać w góry, nad jezioro, czy nad morze. Zawsze natomiast możemy umilić sobie pobyt tam, gdzie obecnie jesteśmy. W miarę możliwości warto zjeść drugie śniadanie na tarasie, w ogródku lub szeroko otwartym balkonie. Kawa, filiżanka czekolady plus kilka draży wprawią nas od razu w dobry nastrój.  Niejedną burzę i to nie tylko tą atmosferyczną, pozwoli nam przetrwać słodka niespodzianka. Oczywiście dostępnych na rynku jest mnóstwo słodyczy. W przeróżnej cenie i jakości. Warto wybrać sprawdzone, dobre słodycze od Dr Gerarda. Ja dla tych zapracowanych polecam  ciastka posypane cukrem Ring i ciastka Tropical. Natomiast tych na urlopie zachęcam do niewielkiego wysiłku przygotowania własnoręcznie świetnego deseru. Możemy sami upiec puszysty biszkopt lub wykorzystać biszkopty pałeczki kremowe od Dr Gerarda. Proponuje upiec biszkopt według podanego niżej przepisu. Po wystygnięciu przekroić go i przełożyć bitą śmietaną i świeżymi małymi owocami np. malinami, jagodami.   Możemy również ułożyć na wystudzony biszkopt dowolne owoce i całość zalać gęstniejącą galaretką.  Jeśli brakuje mi czasu to na ułożone biszkopty pałeczki kremowe morelowe chętnie nakładam gałkę lodów i dodaje sezonowe owoce.

Przepis na biszkopt:

5 jaj (całe)

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki krupczatki

Cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jeśli mamy taką potrzebę to aromat do ciasta

Sposób wykonania:

Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić na gęstą masę potem dodać mąkę ziemniaczaną, z mąką krupczatką wymieszać proszek do pieczenia  i również połączyć z całością. Na końcu dodać olejek do ciasta, chwilę ubijać mikserem. Tak przygotowane ciasto wylać do tortownicy lub na prostokątną blaszkę wyłożoną  papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze nie większej niż 150 stopni.  Najważniejsza przy pieczeniu biszkoptu jest temperatura i to aby nie było żadnych przeciągów. Po upieczeniu stopniowo lekko uchylamy piekarnik.
Powodzenia.

               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz