Grzyby
Kiedy pogoda niedomaga musimy uciec do innych pomysłów? Naszym
pomysłem było grzybobranie. Zabranie do plecaka takich słodycze jak, ciastka
draże, biszkopty pałeczki kremowe od dr Gerarda. I z tym zapasem wyruszyliśmy
do lasu, zbiory nasze były różne. Po po powrocie z lasu, Kasia przyjęła nas
pysznym ciastem http://drgerard.eu/przepisy
Składniki
do przepisu Sernik z białą czekoladą i wiśniami
Spód:
180 g herbatników od dr Gerarda
120 g masła
1 łyżka kakao
Masa serowa:
200 g czekolady białej
1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
150 g cukru
1 opak. Cukru
wanilinowego 8 g
5 szt. jajek
1 opak. Sernixa dr.
Gerarda
150 g wiśni wydrylowanych (mogą być mrożone)
Przygotowanie
1
Sposób przygotowania
Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki
posmaruj masłem. Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z
ciasteczkami i kakao. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy,
dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy
serowej.
2
Masa serowa
Połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na
garnku z wrzącą wodą. Czekoladę rozpuść mieszając od czasu do czasu. Odstaw do
przestygnięcia. Piekarnik nagrzej do 160˚C. Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem
wanilinowym, następnie dodaj jajka, Sernix oraz roztopioną czekoladę. Wszystkie
składniki zmiksuj. Gładką, jednolitą masę przelej na schłodzony w lodówce spód
z ciasteczek. Na wierzch sernika rozłóż wiśnie (mrożone wcześniej rozmroź i
odcedź z soku).
3
Pieczenie
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: około
90 min.
Po upieczeniu sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw do
ostygnięcia. Wystudzony sernik odstaw do lodówki do schłodzenia
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz