środa, 21 sierpnia 2019

Grzyby


Grzyby

 

Kiedy pogoda niedomaga musimy uciec do innych pomysłów? Naszym pomysłem było grzybobranie. Zabranie do plecaka takich słodycze jak, ciastka draże, biszkopty pałeczki kremowe od dr Gerarda. I z tym zapasem wyruszyliśmy do lasu, zbiory nasze były różne. Po po powrocie z lasu, Kasia przyjęła nas pysznym ciastem http://drgerard.eu/przepisy

 

 

Składniki

 

do przepisu Sernik z białą czekoladą i wiśniami

 

Spód:

 

180 g herbatników od dr Gerarda 

120 g masła 

1 łyżka kakao 

 

Masa serowa:

 

200 g czekolady białej 

1000 g twarogu trzykrotnie mielonego

150 g cukru 

1 opak.  Cukru wanilinowego 8 g  

5 szt. jajek 

1 opak.  Sernixa dr. Gerarda 

150 g wiśni wydrylowanych (mogą być mrożone)

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie

 

 

1

 

Sposób przygotowania

 

 

 

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami i kakao. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

 

2

 

Masa serowa

 

 

 

Połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na garnku z wrzącą wodą. Czekoladę rozpuść mieszając od czasu do czasu. Odstaw do przestygnięcia. Piekarnik nagrzej do 160˚C. Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka, Sernix oraz roztopioną czekoladę. Wszystkie składniki zmiksuj. Gładką, jednolitą masę przelej na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek. Na wierzch sernika rozłóż wiśnie (mrożone wcześniej rozmroź i odcedź z soku).

 

 

3

 

Pieczenie

 

 

 

Ciasto wstaw do piekarnika.

 

 

 

 

 

 Czas pieczenia: około 90 min. 

 

 

 

 

Po upieczeniu sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik odstaw do lodówki do schłodzenia

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz