środa, 28 sierpnia 2019

Letnia słodycz



     Fantastyczne letnie ciasto bez pieczenia w te upały, z letnimi owocami np. borówkami, morelami itp. na biszkoptach Dr Gerarda.  Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok z pomarańczy. W smaku lekkie, puszyste, orzeźwiające do kawy w te upały idealne przy spotkaniu z przyjaciółmi i rodziną. Koleżanka pochwaliła mnie, że jest to po prostu owocowe tiramisu. Deser tak mi zasmakował, a zrobiłam go z morelami następnym razem spróbuję przygotować z borówkami.
Składniki
-400 g biszkoptów o smaku morelowym Dr Gerarda
-800 g świeżych moreli umytych i obranych
-1 i 1/4 szklanki konfitury
-2/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
-1 i 1/3 szklanki kremówki 36%
-3 łyżki cukru pudru
-500 g serka mascarpone
-5 łyżek likieru pomarańczowego
-1 galaretka morelowa lub pomarańczowa

Blaszkę wykładamy folią spożywczą.
Sok pomarańczowy dokładnie mieszamy z konfiturą 
Morele kroimy w plasterki
Do serka mascarpone dodajemy likier i krótko miksujemy do połączenia składników
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
Dodajemy do niej serek i mieszamy mikserem.
Dno blaszki wykładamy biszkoptami i polewamy je połową konfitur z sokiem. Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone i wyrównać. Na kremie kładziemy morele, na morele kładziemy biszkopty i polewamy je resztą konfitur z sokiem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem.
Blaszkę wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i blaszkę znów wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz