poniedziałek, 12 sierpnia 2019

gołąbki siekane

Moja żona Asia dostała przepis od swojej mamy, czyli mojej teściowej Zosi na gołąbki siekane. Postanowiliśmy go wypróbować, więc wybraliśmy się na zakupy. Kupiliśmy główkę świeżej białej kapusty i cebulę, jajka mieliśmy już w domu więc nie musieliśmy ich kupować, tak samo było z ryżem Dokupiliśmy jeszcze tylko grysik ,czosnek i sok pomidorowy. Gdy wróciliśmy do domu Asia pokroiła kapustę i dała do gotowania. Ja w tym czasie kroiłem cebulę i trochę płakałem. Gdy kapusta się ugotowała i wystygła, ja wyciskałem ją z wody w rękach. Moja żona w tym czasie usmażyła cebulę. Potem wszystkie składniki na gołąbki daliśmy do jednego garnka i Asia formowała z nich małe sznycelki, które potem podsmażyliśmy na patelni. Podsmażone gołąbkowe sznycelki daliśmy do garnka i zalaliśmy sokiem pomidorowym. Miały się tak dusić około 1 godziny na wolnym ogniu, a my w tym czasie zajadaliśmy nasze ulubione Słodycze z firmy Dr. Gerard. Gdy wypróbowaliśmy jak nam niesamowicie pysznie wyszły, to stwierdziliśmy że musimy pochwalić się mojej teściowej. Mama Asi bardzo nas pochwaliła ,a w zamian za to że przyjechaliśmy do niej żeby pokazać jej jak tam to fajnie wyszło poczęstowała nas sernikiem z różową truskawkową pianką. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr .Gerard."Składniki:Sernik:
1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru,cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła
ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek).Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz