Moja żona Asia dostała przepis od swojej mamy, czyli mojej teściowej Zosi na gołąbki siekane. Postanowiliśmy go wypróbować, więc wybraliśmy się na zakupy. Kupiliśmy główkę świeżej białej kapusty i cebulę, jajka mieliśmy już w domu więc nie musieliśmy ich kupować, tak samo było z ryżem Dokupiliśmy jeszcze tylko grysik ,czosnek i sok pomidorowy. Gdy wróciliśmy do domu Asia pokroiła kapustę i dała do gotowania. Ja w tym czasie kroiłem cebulę i trochę płakałem. Gdy kapusta się ugotowała i wystygła, ja wyciskałem ją z wody w rękach. Moja żona w tym czasie usmażyła cebulę. Potem wszystkie składniki na gołąbki daliśmy do jednego garnka i Asia formowała z nich małe sznycelki, które potem podsmażyliśmy na patelni. Podsmażone gołąbkowe sznycelki daliśmy do garnka i zalaliśmy sokiem pomidorowym. Miały się tak dusić około 1 godziny na wolnym ogniu, a my w tym czasie zajadaliśmy nasze ulubione Słodycze z firmy Dr. Gerard. Gdy wypróbowaliśmy jak nam niesamowicie pysznie wyszły, to stwierdziliśmy że musimy pochwalić się mojej teściowej. Mama Asi bardzo nas pochwaliła ,a w zamian za to że przyjechaliśmy do niej żeby pokazać jej jak tam to fajnie wyszło poczęstowała nas sernikiem z różową truskawkową pianką. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr .Gerard."Składniki:Sernik:
1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru,cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła
ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek).Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz