wtorek, 27 sierpnia 2019

Desery w pucharku.


Desery w pucharku.

Lato w pełni choć za kilka dni koniec wakacji. Słońce mocno grzeje i korzystamy z ostatnich chwil lata. My wybraliśmy się na wycieczkę do lasu. Na przekąskę wzięliśmy chłodny napój z mięty oraz cytryny bardzo dobrze gasi pragnienie oraz smaczne ciastka dr Gerarda posypane cukrem Ring. Zrobiliśmy krótki postój w leśnym zaciszu przy leśniczówce. Można tam posiedzieć i odpocząć w koronach drzew. Dla najmłodszych przygotowano ścieżkę leśną na której poznajemy występujące tu drzewa oraz ptaki czy zwierzęta. Fajna wycieczka. Po powrocie do domu przygotowaliśmy wspólnie letni deser. Budyniowiec z sezonowymi owocami. Potrzebujemy puszkę mleka niesłodzonego skondensowanego, pięć łyżek cukru, kremówkę 36% około sto mililitrów, dwa opakowania budyniu waniliowego, cynamon trzy żółtka, jeden cukier waniliowy, sześć moreli lub brzoskwiń, maliny, borówki oraz świeża mięta. Mleko skondensowane wlać do rondelka dodajemy cukier, wlewamy śmietanę kremówkę. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Budyń mieszamy w około pół szklanki zimnej wody. Dodajemy do mleka z kremówką. Mieszamy aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie budyń miksujemy z cukrem waniliowym oraz żółtkami. Pozostawiamy do odstawienia. Co jakiś czas mieszamy. Owoce myjemy kroimy w plastry i posypujemy cynamonem. Do pucharków wkładamy owoce na przemian z budyniem dekorujemy miętą z ogródka. Czy to nie pyszny deser jak nam zostaną ciastka
Dr Gerarda z wycieczki wkładamy do pucharka z budyniem. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz