Desery w pucharku.
Lato w pełni choć
za kilka dni koniec wakacji. Słońce mocno grzeje i korzystamy z
ostatnich chwil lata. My wybraliśmy się na wycieczkę do lasu. Na
przekąskę wzięliśmy chłodny napój z mięty oraz cytryny bardzo
dobrze gasi pragnienie oraz smaczne ciastka dr Gerarda
posypane cukrem Ring. Zrobiliśmy krótki postój w leśnym
zaciszu przy leśniczówce. Można tam posiedzieć i odpocząć w
koronach drzew. Dla najmłodszych przygotowano ścieżkę leśną na
której poznajemy występujące tu drzewa oraz ptaki czy zwierzęta.
Fajna wycieczka. Po powrocie do domu przygotowaliśmy wspólnie letni
deser. Budyniowiec z sezonowymi owocami. Potrzebujemy puszkę mleka
niesłodzonego skondensowanego, pięć łyżek cukru, kremówkę 36%
około sto mililitrów, dwa opakowania budyniu waniliowego, cynamon
trzy żółtka, jeden cukier waniliowy, sześć moreli lub brzoskwiń,
maliny, borówki oraz świeża mięta. Mleko skondensowane wlać do
rondelka dodajemy cukier, wlewamy śmietanę kremówkę. Całość
mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Budyń mieszamy w około pół
szklanki zimnej wody. Dodajemy do mleka z kremówką. Mieszamy aż
powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie budyń
miksujemy z cukrem waniliowym oraz żółtkami. Pozostawiamy do
odstawienia. Co jakiś czas mieszamy. Owoce myjemy kroimy w plastry
i posypujemy cynamonem. Do pucharków wkładamy owoce na przemian z
budyniem dekorujemy miętą z ogródka. Czy to nie pyszny deser jak
nam zostaną ciastka
Dr Gerarda z
wycieczki wkładamy do pucharka z budyniem. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz