wtorek, 12 października 2021

Jesienny spacer

     Za oknem piękna, słoneczna pogoda więc wybrałyśmy się wraz z młodszą córką i ośmiomiesięczną wnuczką na spacer po lesie. Zbierałyśmy kasztany i karmiłyśmy wiewiórki a wnusia miała ogromną radość z tego, że podbiegają do nas te małe, rude zwierzątka. Po długim spacerze córka zaprosiła mnie na kawę więc poszłyśmy do niej do domu. Wkrótce mieli do nas dołączyć mąż z zięciem więc zabrałyśmy się za przygotowanie deseru, który już przed spacerem rozpoczęła robić córka. Przepis na "Mus bananowo orzechowy z rurkami waflowymi z kremem" znalazłyśmy na stronie internetowej dr Gerarda.

Składniki

(na 2 porcje)

  • 2 banany
  • 50 g masła orzechowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 4 rurki waflowe z kremem orzechowym Dr Gerard

Do dekoracji:

  •  ½ banana
  • 2 łyżki bitej śmietany
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych orzeszków arachidowych
  • 4 rurki waflowe z kremem orzechowy

Sposób przygotowania

Banany kroimy w plasterki. Chowamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zamrożone plasterki bananów miksujemy w blenderze z masłem orzechowym, cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Na dno każdego z pucharków wsypujemy pokruszone 2 rurki, które stworzą chrupiącą bazę. Na wierzch wykładamy mus bananowo-orzechowy. Deser dekorujemy: bitą śmietaną, kawałkami orzechów arachidowych, plasterkami świeżego banana oraz dwiema rurkami waflowymi z kremem orzechowym. Podajemy niezwłocznie.

 

Po przygotowaniu deseru, zrobiłyśmy kawę i wszyscy zaczęliśmy jeść. Mus był przepyszny! A waflowe rurki z kremem dopełniały całości. Naszym mężom również bardzo smakowało! Po deserze zaczęłam bawić się z moją kochaną wnuczką. Nauczyła się chodzić za rączki więc oprowadzała mnie po całym domu. To był bardzo miły dzień i mam nadzieję że niedługo go powtórzymy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz