wtorek, 12 października 2021

Odwiedziny córki

    Dziś był bardzo radosny dzień, odwiedziła nas starsza córka ze swoim narzeczonym i ich pięciotygodniową córeczką! Wraz z mężem byliśmy bardzo szczęśliwi, że znowu możemy zobaczyć i wziąć w ramiona naszą kochaną wnusie. Przygotowaliśmy pyszny obiad a po nim zrobiliśmy kawę, ciasto oraz lody. Tym razem zrobiliśmy lody waniliowe z owocami oraz dodaliśmy draże "maltikeks milk chocolate" dr Gerarda które świetnie dopełniają całości. Oczywiście nie mogło zabraknąć ciasta "Puszysty sernik z ricottą" z przepisu ze strony internetowej dr Gerarda.

 

Składniki:

  • 200g ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble
  • 100g roztopionego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 400g ricotty
  • 150g cukru
  • 200g śmietanki 30% – do ubicia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 płatki żelatyny (6g)
  • Owoce sezonowe do dekoracji
  • Świeża mięta
  • Forma (20×20)

Sposób przygotowania

Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Odstawić w temperaturze pokojowej.

W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód oraz brzegi foremki.

Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny i zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.

Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty.


Nasi kochani goście bardzo zachwalali to co z mężem przygotowaliśmy, aż musiałam córce podać przepis na ciasto. Jeśli im smakowało to wszystkim zasmakuje!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz