Dziś opowiem Wam dzień z mojego urlopu, a mianowicie jeden z
najwspanialszych dni w naszym życiu czyli dzień narodzin naszej drugiej
wnuczki! Nie da się opisać jakie szczęście ogarnęło mnie i męża po wiadomości
od zięcia, że malutka jest już na świecie. Po 3 dnia córka wyszła ze szpitala a
wtedy wraz z narzeczonym zaprosili nas do siebie na wizytę zapoznawczą z
wnusią. Przygotowaliśmy prezenty dla świeżo upieczonych rodziców oraz dla
kruszynki. Zrobiliśmy również ciasto do kawy z przepisu ze strony internetowej
dr Gerarda i ruszyliśmy w drogę. Na miejscu ogarniała nas euforia, że mogliśmy
trzymać w ramionach nasze małe szczęście, wnusia była taka kochana i bardzo
spokojna a gdy zasnęła, córka zrobiła kawę i można było zjeść "Torcik
czekoladowy z bananami bez pieczenia".
Składniki
Spód:
- 220g maślanych herbatników w polewie kakaowej Listki Dekorowane dr Gerard
- 90g roztopionego, przestygniętego masła
Krem:
- 700ml śmietanki kremówki 30%
- 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
- 100g mlecznej czekolady
- 10g żelatyny
- 100ml zimnej wody
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
- 3 banany
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Wierzch:
- 300ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 fix do śmietany
Dodatkowo:
- kakao do posypania
- Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
Krem:
1. Do miski przełożyć posiekane czekolady (mleczną i
gorzką). Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, dodać cukier z wanilią i
zagotować. Zdjąć z ognia i zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na około 20
sekund. Po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi. Następnie nakryć ją
folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Przestygniętą masę czekoladową wstawić do lodówki na około 5-6 godzin, najlepiej na całą noc.
2. Żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać. Odstawić na około
15 minut, aby napęczniała.
W międzyczasie przygotujemy spód.
Spód:
3. Do blendera przełożyć herbatniki w polewie kakaowej Listki Dekorowane i zmiksować. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, lekko docisnąć.
4. Napęczniałą żelatynę postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści (potrwa to około 20-30 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
5. Banany obrać i dokładnie skropić sokiem z cytryny.
6. Dobrze schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem, ubijać
przez około 2 minuty. Następnie w 2-3 partiach wlać żelatynę, po każdym dodaniu
wymieszać mikserem. Połowę gotowej masy czekoladowej wyłożyć na spód w blaszce,
wyrównać. Na wierzchu poukładać banany, lekko docisnąć. Na banany wyłożyć
pozostały krem i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny.
Wierzch:
7. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na
paterze. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem
wanilinowym, kakao i fixem. Wierzch ciasta ozdobić ubitą śmietanką, robiąc
ozdobne rozetki okrągłą tylką. Na koniec ciasto posypać odrobiną kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz