Wyjątkowe ciasto.
Wyjątkowe ciasto na specjalne okazje. Jest to biszkopt przekładany kremem czekoladowym. Bardzo rzadko je robię ale dzisiaj po wyjściu z psem na spacer i na zakupy dostałam ogromną ochotę na przygotowanie właśnie tego placka. Zimno, dżdżysto i ponuro sprawiło ochotę na słodycze. Oczywiście wyszłam ze sklepu z wafelkami Wafers wafle z kremem z mleczną czekoladą
dr Gerarda. I teraz mam energię do pracy. Do mojego czekoladowego ciasta potrzebujemy upiec biszkopt z dodatkiem kakao na blachę ja robię z sześciu, siedmiu jajek. Najważniejsza będzie masa czekoladowa składa się ze śmietanki 30% około 700 mililitrów, 400 gram serka waniliowego, jedna czekolada gorzka, kakao 2 łyżki oraz czekoladowy krem nutella trzy łyżki, żelatyna oraz pół szklanki mleka. Polewę czekoladową najlepiej przygotować z rozpuszczonej czekolady. Dodatkowo będą nam potrzebne orzechy włoskie oraz wiśnie z likieru i napar z kawy.
Czekoladę rozpuszczamy dodajemy do niej z ¼ szklanki mleka. Po ostudzeniu mieszamy razem z serkiem waniliowym. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy do niej kakao oraz nutellę. Mieszamy razem z naszym serkiem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w mleku, studzimy dodajemy do czekoladowej masy. Krem gotowy. Biszkopt kroimy na pół, skrapiamy naparem z kawy, wykładamy na niego połowę masy. Wyrównujemy posypujemy orzechami oraz wiśniami z likieru jak mamy. Jest wtedy pyszniejszy bardziej wyrazisty. Nakładamy drugą część biszkoptu, smarujemy kremem dekorujemy wiśniami, orzechami oraz rozpuszczoną czekoladą. Pychota placek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz