wtorek, 20 listopada 2018

Zimne wieczory


Lato już dawno dawno minęło jest pełnia  jesieni, długie wieczory pora kiedy większą część czasu spędzamy w domu. Czas ten staramy się spędzać w rodzinnym gronie na odwiedzinach albo sami przyjmujemy gości. Gospodynie starają się aby na stole nie zabrakło słodyczy do poczęstunku. moja żona  jako wytrawna gospodyni ma już swojego faworyta wśród słodkości, oczywiście jest nim producent Dr Gerard ma już większość wyrobów tego producenta. W najbliższą sobotę mieliśmy  udać się na gościnę do starych znajomych. moja żona była zadowolona, że będzie mogła sobie porozmawiać z dawno nie widzianą koleżanką. Postanowiła, że tym razem zamiast kupować wyroby swojego ulubionego producenta dr. Gerard zrobi ciasto z wykorzystaniem jego produktów, a oto wyrób jaki przyrządziła moja  żona

Masa rafaello:
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
¾ szklanki cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
½ litra mleka
25 dag masła
15 dag wiórków kokosowych
Ponadto:
2 paczki krakersów Dr Gerarda
5 dag wiórków kokosowych
czekolada Dr Gerarda
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ½ szklanki mleka i razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę jajeczna, gotować, aż uzyska się konsystencję budyniu i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy rafaello dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na dnie dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy rafaello, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy rafaello, warstwę krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i dowolnie udekorować utartą czekoladą Dr Gerarda. Gotowe rafaello włożyć do lodówki na około 6 godzin Oj aż sześć szkoda to czas wręcz nie do doczekania  apetyt rośnie ślinka leci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz