wtorek, 27 listopada 2018

Patryk na wsi

Patryk bardzo często jeździ do swojej babci Ani na wieś.W każdą środę zawozi jej zakupy, a w piątek po lekcjach jedzie do niej i zostaje do niedzieli. Miejscowość,w której mieszka babcia jest oddalona od domu Patryka o około 20 kilometrów. Jadąc do babci autobusem chłopiec zawsze słucha muzyki z MP4 i zajada swoje ulubione słodycze z firmy Dr.Gerard, które ma że sobą na przekąskę w plecaku.Babcia Ania uwielbia rozmawiać z Patrykiem, a dodatkowo uczy się od niego jak działać na komputerze. Patryk zaś jest bardzo zadowolony, że ma tak nowoczesną babcię i zawsze chwali się o niej przed swoimi kolegami. W ostatnią sobotę chłopiec wykosił trawę w ogrodzie i poukładał przywiezione porąbane drewno.Babcia Ania tak bardzo się ucieszyła, że mogła liczyć na pomoc swojego kochanego wnuka, że w podziekowaniu przygotowała dla niego jego ulubione ciasto z strony doktora Gerarda http://drgerard.eu/ Składniki Na spód: • 150 g ciasteczek Maltikeks w gorzkiej czekoladzie dr Gerard • 50 g ciasteczek Maltikeks w mlecznej czekoladzie dr Gerard • 100 g rozpuszczonego masła Na wierzch: • suszona żurawina • kakao • gorzka czekolada • płatki migdałowe lub wiórki kokosowe Wypełnienie: • 200 g serka waniliowego • 100 ml schłodzonej śmietanki 30% • 100 g ciasteczek Maltikeks w mlecznej czekoladzie dr Gerard • 2 łyżeczki cukru pudru • 1 łyżka żelatyny • 1/4 szklanki wrzątku Sposób przygotowania Spód: W malakserze zmiksuj na drobny piasek ciasteczka. Przesyp do miski i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masą wyłóż foremki do tartaletek i schowaj je do lodówki w celu schłodzenia. Wypełnienie: Żelatynę rozpuść we wrzątku energicznie mieszając, odstaw na chwilę do przestygnięcia. W misce wymieszaj serek, śmietankę i cukier. Dodaj przestudzoną żelatynę i zmiksuj mikserem do połączenia się składników. Odstaw na pół godziny aby masa zgęstniała. W tym czasie zmiksuj na piasek ciasteczka Maltikeks. Dodaj je do masy serowej i wymieszaj. Masę przełóż na schłodzone spody tartaletek. Na wierzchu rozłóż suszoną żurawinę i posyp: kakao, startą czekoladą, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi – wybierz co lubisz najbardziej. Schowaj do lodówki na kilka godzin masa jeszcze potrzebuje trochę czasu by zgęstnieć

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz