wtorek, 27 listopada 2018
Patryk na wsi
Patryk bardzo często jeździ do swojej babci Ani na wieś.W każdą środę zawozi jej zakupy, a w piątek po lekcjach jedzie do niej i zostaje do niedzieli. Miejscowość,w której mieszka babcia jest oddalona od domu Patryka o około 20 kilometrów. Jadąc do babci autobusem chłopiec zawsze słucha muzyki z MP4 i zajada swoje ulubione słodycze z firmy Dr.Gerard, które ma że sobą na przekąskę w plecaku.Babcia Ania uwielbia rozmawiać z Patrykiem, a dodatkowo uczy się od niego jak działać na komputerze. Patryk zaś jest bardzo zadowolony, że ma tak nowoczesną babcię i zawsze chwali się o niej przed swoimi kolegami. W ostatnią sobotę chłopiec wykosił trawę w ogrodzie i poukładał przywiezione porąbane drewno.Babcia Ania tak bardzo się ucieszyła, że mogła liczyć na pomoc swojego kochanego wnuka, że w podziekowaniu przygotowała dla niego jego ulubione ciasto z strony doktora Gerarda http://drgerard.eu/
Składniki
Na spód:
• 150 g ciasteczek Maltikeks w gorzkiej czekoladzie dr Gerard
• 50 g ciasteczek Maltikeks w mlecznej czekoladzie dr Gerard
• 100 g rozpuszczonego masła
Na wierzch:
• suszona żurawina
• kakao
• gorzka czekolada
• płatki migdałowe lub wiórki kokosowe
Wypełnienie:
• 200 g serka waniliowego
• 100 ml schłodzonej śmietanki 30%
• 100 g ciasteczek Maltikeks w mlecznej czekoladzie dr Gerard
• 2 łyżeczki cukru pudru
• 1 łyżka żelatyny
• 1/4 szklanki wrzątku
Sposób przygotowania
Spód:
W malakserze zmiksuj na drobny piasek ciasteczka. Przesyp do miski i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masą wyłóż foremki do tartaletek i schowaj je do lodówki w celu schłodzenia.
Wypełnienie:
Żelatynę rozpuść we wrzątku energicznie mieszając, odstaw na chwilę do przestygnięcia. W misce wymieszaj serek, śmietankę i cukier. Dodaj przestudzoną żelatynę i zmiksuj mikserem do połączenia się składników. Odstaw na pół godziny aby masa zgęstniała.
W tym czasie zmiksuj na piasek ciasteczka Maltikeks. Dodaj je do masy serowej i wymieszaj. Masę przełóż na schłodzone spody tartaletek. Na wierzchu rozłóż suszoną żurawinę i posyp: kakao, startą czekoladą, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi – wybierz co lubisz najbardziej.
Schowaj do lodówki na kilka godzin masa jeszcze potrzebuje trochę czasu by zgęstnieć
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz