środa, 28 listopada 2018

Dla łasuchów


        To popularne ciasto, które chcę Wam kochani podsunąć jest bohaterem w ostatnich dniach w moim domu. Z Dr Gerardem można "popłynąć". Nie znam nikogo komu by nie smakował, a może jest ktoś taki?
Deser nie dla liczących kalorie, a z kolei raj dla smakoszy słodyczy.

Składniki
-1 duże opakowanie wafelków Dr Gerarda
-1 l mleka
-3 łyżki żelatyny
-1 cukier waniliowy
-25 dkg masła
-1 szklanka mąki
-1 opakowanie budyniu śmietankowego
-1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
-1 jajko
-1 puszka mleka skondensowanego
-1 kostka masła
-1/2 l śmietany 30%
-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
-1 duże opakowanie markiz Dr Gerarda

Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko. Roztrzepujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wolno wlewamy roztrzepane jajko z mąką. Ciągle mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Rozcieramy kostkę masła i powoli dodajemy do niej ostudzony budyń. Do uzyskanej masy można dodać 2 łyżki rumu lub dowolnego alkoholu.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy i łączymy z ostudzoną żelatyną.
Ciasto przekładamy warstwami. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy kładziemy na spód wafelki, na nie masę budyniową, następnie markizy, masę kajmakową, znów wafelki, śmietanę, na wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz