wtorek, 27 listopada 2018

TRZEBA TO UCZCIĆ


Awans w pracy jest dobrą okazją do świętowania. Od wczoraj także i ja mogę się nim cieszyć. Na obecnym stanowisku będę dużo więcej zarabiać. W sobotę muszę to jakoś uczcić. Po południu przygotuję w domu mały poczęstunek. Na pewno kupię CIASTKA GHOSTERS O SMAKU SEROWYM DR GERARDA i może upiekę jeszcze

TORCIK SEROWY Z GALARETKĄ ŻURAWINOWĄ.

Składniki : 250 g masła, 250 g plus 2 łyżki cukru, 5 jajek, 2 łyżki rumu, szczypta soli, rdzeń zeskrobany z jednej laski wanilii, szczypta gałki muszkatołowej, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 200 g śmietany kremówki, 750 g mielonego twarogu, łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny, 300 g suszonej żurawiny ( wcześniej namoczonej w soku wiśniowym ).

Sposób wykonania – Masło utrzeć z 250 g cukru. Kolejno wbijać jajka. Dodać alkohol, szczyptę soli, gałkę i rdzeń wanilii. Wymieszać. Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać je do masy. Dolać 75 g śmietany. Ciasto zmiksować. Blachę posmarować tłuszczem i rozsmarować na niej 4 łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C, piec aż wierzch się zrumieni. Tak samo przygotować kolejne warstwy, aż zużyje się całe ciasto. Odciąć przypieczone brzegi z każdej strony. Spód wyglądający jak sękacz włożyć do formy z wysokim brzegiem. Twaróg utrzeć z dwoma łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Żelatynę połączyć z małą ilością zimnej wody, resztę odstawić. Kremówkę ubić. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Połączyć ją z bitą śmietaną, a potem z masą serową. Krem wyłożyć na ciasto. Małe porcje żurawiny wciskać w krem. Schłodzić. Pozostałą żelatynę namoczyć w wodzie, a gdy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Połączyć z resztą żurawiny i wylać na masę serową. Czas przygotowania 120 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz