Awans w pracy jest dobrą okazją do świętowania. Od wczoraj
także i ja mogę się nim cieszyć. Na obecnym stanowisku będę dużo więcej
zarabiać. W sobotę muszę to jakoś uczcić. Po południu przygotuję w domu mały
poczęstunek. Na pewno kupię CIASTKA GHOSTERS O SMAKU SEROWYM DR GERARDA i może
upiekę jeszcze
TORCIK SEROWY Z
GALARETKĄ ŻURAWINOWĄ.
Składniki : 250 g masła, 250 g plus 2 łyżki cukru, 5 jajek,
2 łyżki rumu, szczypta soli, rdzeń zeskrobany z jednej laski wanilii, szczypta
gałki muszkatołowej, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 200 g
śmietany kremówki, 750 g mielonego twarogu, łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki
żelatyny, 300 g suszonej żurawiny ( wcześniej namoczonej w soku wiśniowym ).
Sposób wykonania – Masło utrzeć z 250 g cukru. Kolejno
wbijać jajka. Dodać alkohol, szczyptę soli, gałkę i rdzeń wanilii. Wymieszać.
Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać je do masy. Dolać
75 g śmietany. Ciasto zmiksować. Blachę posmarować tłuszczem i rozsmarować na
niej 4 łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C, piec aż
wierzch się zrumieni. Tak samo przygotować kolejne warstwy, aż zużyje się całe
ciasto. Odciąć przypieczone brzegi z każdej strony. Spód wyglądający jak sękacz
włożyć do formy z wysokim brzegiem. Twaróg utrzeć z dwoma łyżkami cukru i
sokiem z cytryny. Żelatynę połączyć z małą ilością zimnej wody, resztę
odstawić. Kremówkę ubić. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Połączyć ją z bitą
śmietaną, a potem z masą serową. Krem wyłożyć na ciasto. Małe porcje żurawiny
wciskać w krem. Schłodzić. Pozostałą żelatynę namoczyć w wodzie, a gdy
spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Połączyć z resztą żurawiny i wylać na
masę serową. Czas przygotowania 120 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz