Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 120g czekolady gorzkiej
- 220ml mleka
- 260g masła
- 400g cukru
- 4 jajka
- 220ml jogurtu naturalnego
- 400g mąki pszennej
- 50g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ok. 125ml mocnej kawy
- 1 łyżeczka cukru
- 30ml rumu
- 6 żółtek
- 40g cukru
- 300g czekolady (150g czekolady gorzkiej i 150g czekolady mlecznej)
- 4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
- 500g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- 300g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Przygotować czekoladową bitą śmietanę. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać i odstawić na bok. Mleko, masło, cukier i kakao podgrzać w garnku, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. (Nie gotować). Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aby czekolada się rozpuściła. Pozostawić do ostygnięcia.
- W jednej misce rozkłócić jajka trzepaczką. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przestudzoną masę kakaową i wymieszać. (Masa może być jeszcze lekko ciepła).
- W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Wsypać do pierwszej miski i wymieszać całość używając trzepaczki. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto podzielić na 4 części i piec jedną część po drugiej w tortownicy o średnicy 26cm. (Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz). Piec ok. 15 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
- Wszystkie cztery blaty pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować poncz. Kawę posłodzić i ostudzić. Następnie wymieszać z rumem.
- Przygotować mus czekoladowy do przełożenia blatów. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
- Śmietanę ubić na sztywno i odstawić w chłodne miejsce.
- Żółtka i cukier przełożyć na miski i ubijać na parze co najmniej 5 min., miksując mikserem na najwyższych obrotach, aż postanie jasna, puszysta masa. Następnie ściągnąć miskę z pieca i miksować dalej, aż masa trochę się ostudzi. Dodać stopniowo roztopioną czekoladę. Pozostawić, aż masa będzie chłodna. (Masa będzie gęsta).
- Do zimnej masy dodać najpierw 2- 3 łyżki bitej śmietany i wymieszać trzepaczką. (Masa zrobi się rzadsza). Dodać resztę bitej śmietany i wymieszać delikatnie.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać 3 łyżki musu czekoladowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty musu, delikatnie mieszając. Mus czekoladowy wstawić na chwilę do lodówki, aż zgęstnieje i będzie się go dało rozsmarować na blatach. (Pilnować, aby mus nie stężał za bardzo).
- Pierwszy blat czekoladowy ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu i nasączyć częścią ponczu. Rozłożyć 1/3 musu czekoladowego i przykryć drugim blatem. Blat nasączyć i rozłożyć połowę pozostałego musu. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i rozłożyć resztę musu. Przykryć czwartym blatem i go nasączyć. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Pracy było bardzo dużo, ale córka była przeszczęśliwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz