Ciasteczka orzechoweSkładniki:
- 175 g masła,
- 100 g cukru,
- pół łyżeczki esencji waniliowej w proszku,
- 2 jajka,
- 250 g mąki,
- 75 g drobno posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych).
Wykonanie ciasteczek:
Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać jajka i aromaty. Zamieszać. Dodać mąkę i zagnieść na elastyczną masę.
Z otrzymanego ciasta wykroić dowolne kształty, lub palcami uformować z niego kulki, a następnie je spłaszczyć.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku uprzednio nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
W końcu udało mi się dotrzeć do córki do salony, siadam przy biurku a ona wyjmuje coś z niego, patrzę a to znowu torcik czekoladowy, zaśmiałam sie tylko, ale nic nie powiedziałam, że już jadłam, żeby nie zrobic jej przykrości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz