czwartek, 15 listopada 2018

Sympatyczni goscie


Składniki
Na spód: •250g wafelków Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy"
•50g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
Krem: •1 galaretka truskawkowa + 200ml gorącej wody
•450g gotowego sera na sernik
•300g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
•250g umytych, obranych truskawek
•3 łyżki cukru pudru
•70g pokrojonych w kostkę wafelków Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy"
•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•1 fix do śmietany
Wierzch: •300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
•2-3 łyżki cukru pudru
•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jeśli ciasto będzie stało w upalny dzień, radzę użyć)
•wafelki Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy" do ozdoby
•parę truskawek do ozdoby
Sposób przygotowania
Spód:
 Wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma, powstanie wilgotna masa).
 Masą wafelkową wyłożyć tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać.
Krem:
 Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Truskawki zmiksować na mus.
Gdy galaretka będzie już ostygnięta, ale jeszcze nie będzie tężeć, ubić śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
 Do ubitej śmietanki, cały czas mieszając mikserem, wlewać galaretkę. Następnie dodać ser i wymieszać mikserem. Połowę kremu wyłożyć na przygotowany spód z wafelków, wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone wafelki i blaszkę wstawić na około 5 minut do zamrażalnika.
Do pozostałego kremu dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać fix i wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto wyjęte z zamrażalnika, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Wierzch:
 Schłodzone ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką tylką lub do szprycy i na wierzchu powyciskać duże, ozdobne rozetki. Każdą rozetkę udekorować truskawką oraz różowym wafelkiem.
Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz