wtorek, 27 listopada 2018

Maślano truskawkowo

Witam. Dziś obiecuję , nic nie będzie z dyni. Natomiast zawsze i wszędzie będę pisała o moich ulubionych słodyczach ,,Dr Gerard”. Nie mogę się oprzeć ciasteczkom pełnoziarnistym lub słonym przekąskom np. ciastka Ghosters o smaku serowym – nowość od ,,Dr Gerarda”. Najgorsze są te ciemne i zimne wieczory, tylko słodycze ,,Dr Gerard” dają poczucie ciepełka. Tylko co to będzie na wiosnę, ale o tym będę myślała za kilka miesięcy. Dzisiaj proponuję Wam ciasto maślane z truskawkami, oczywiście mrożonymi. Na ciasto potrzebuje: 300g mąki,50g mąki ziemniaczanej,300g masła,4 jajka,200g cukru,1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,1 opakowanie cukru waniliowego,600-700g truskawek. Na kruszonkę potrzebuję: 2 łyżki mąki,2 łyżki masła,2 - 3 łyżki wiórek kokosowych. Kiedy już wszystkie mam składniki, pracę swą zaczynam od: masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Powoli miksując dodaję po jednym jajku. Nie przestając miksować dodaję cukier, cukier waniliowy oraz mąki i proszek do pieczenia. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy. W wierzch ciasta wbijam mrożone truskawki. Składniki na kruszonkę zagniatam, posypuję nią ciasto. Ciasto piekę w 180 C ok. 50 minut. I potem wiecie co z takim ciachem się robi. Proponuję szklankę ciepłego kakao,  kawał ciacha i świat za oknem pięknieje. A kiedy ostatnie okruszki znikną z talerza, zapraszam do sklepu lub tajnego miejsca w domu, gdzie znajdziecie słodycze ,,Dr Gerard”, które umilą Wam zimne wieczory, dni poranki. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz