piątek, 30 listopada 2018

Domowe wypieki

                  Wafelki możma przygotować samemu. Nie koniecznie trzeba kupować je gotowe i tylko przekładać nutellą, to już jest tak na prawdę nudne. Dlatego przeszukałam chyba już cały internet w poszukiwaniu dobrego przepisu na wafelki własnej roboty. No i udało się, znalazłam, nieźle sie przy tym namęczyłam a więc:

1 szklanka maki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 lyzka rozpuszczonego masla
2 lyzeczki ekstraktu z wanilii

Suche skladniki wymieszac w misce, dodac reszte skladnikow i zmiksowac na gladka mase. To wszystko
Na jeden wafelek potrzeba okolo 1/3 szklanki masy. Aha, jak lubicie wafelki bardziej chrupiace to trzeba dodac 2-3 lyzki widy wiecej - sa wtedy ciensze, a rurki wychodza bardzo chrupiace.


Oczywiście nikt Was nie zmusza do robienia samodzielnie wafelków, jeśli nie macie na to ochoty, bądź po prostu jesteście kulinarnym beztalenciem polecam najlepsze wafelki dr. Gerarda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz