sobota, 24 listopada 2018
Weekend zawsze słodki
Mamy teraz bardzo długie popołudnia szybko zapada zmrok, chętnie właśnie teraz odpoczywamy w domowym zaciszu. To idealna pora na pasjonującą książkę, nadrobienie filmowych zaległości czy sięganie po ulubioną rodzinną grę planszową. Domową atmosferę dopełniają pyszne aromatyczne ciasteczka pełnoziarniste Dr Gerarda. Warto po nie sięgać ponieważ jest to zdrowa przekąska do herbatki. Piekę je od kilku lat, a efekt jest zawsze zaskakujący.
Nadzienie
-250 g masła
-200 g cukru
-2/3 szklanki mąki pszennej
-1/3 l mleka
-1 opakowanie ciasteczek pełnoziarnistych
-6 jajek
-1 łyżeczka soli
-1 cukier waniliowy
Beza
-6 białek z jaj
-1 szklanka cukru
-1 cukier waniliowy
Przygotowanie nadzienia
Na wolnym ogniu ugotuj wodę, w której rozpuść masło. Dodaj cukier,mąkę i sól. Wlej do garnka wcześniej przygotowane mleko.
Gotuj wszystko dopóki masa nie zesztywnieje. Może to być 30 minut. Gdy masa będzie się gotować, w przygotowanej czystej misce wymieszaj powoli żółtka. Dodaj je następnie do garnka do gotującej się masy. Zwiększ ogień, mieszaj i gotuj przez ok. 1 minutę. Zdejmij naczynie z ognia, dodaj wanilię. Przygotowaną masę przelej na ułożone na spodzie ciasteczka pełnoziarniste od Dr Gerarda.
Przygotowanie bezy
Miksując dodajemy powoli wanilię i cukier. Gdy masa na beze będzie już gotowa, ułóż równomiernie na cieście.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz