wtorek, 27 listopada 2018

PO UROCZYSTOŚCI


W przyszłym tygodniu obchodzimy w pracy dziesięciolecie naszej firmy. Po całej uroczystości zapraszam koleżanki do domu na małą kawę, do której już wczoraj kupiłam MARKIZY DR GERARDA. To prawdziwe smakołyki, nie mogę się im oprzeć. Poczęstuję moich gości także domowym wypiekiem. Będzie to

CIASTO Z KRUSZONKĄ

Składniki na ciasto : 12 dag mąki tortowej, 10 dag cukru trzcinowego, 20 dag utartego na tarce miąższu z dyni, jabłko, 6 dag masła, 6 dag margaryny, 4 jajka, 4 łyżki śmietany 18 %, po jednej łyżeczce cukru waniliowego, sody i proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny, sól, masło i bułka tarta do formy.

Na kruszonkę : Po 10 dag mąki, masła i łuskanych migdałów, 5  dag cukru, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, cukier puder do dekoracji.

Sposób wykonania – Migdały posiekać, wymieszać ze składnikami kruszonki ( masło można roztopić i wystudzone dolać do suchych składników ), odstawić do lodówki. Jabłko umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć nasiona, pokroić w kostkę, skropić cytryną. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszysto, wbijać po jednym jajku, dodawać po 1 łyżce śmietany oraz porcjami mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać z dynią i kawałkami jabłek, wylać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Ciasto obsypać przygotowaną wcześniej i dobrze schłodzoną kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około 50 – 55 minut. Warto sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy jest upieczone. Po wystudzeniu ciasto obficie obsypać cukrem pudrem ( przez sitko ). Do kruszonki zamiast siekanych migdałów możesz użyć płatków migdałowych. Przygotowanie około 75 minut.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz