W przyszłym tygodniu obchodzimy w pracy dziesięciolecie
naszej firmy. Po całej uroczystości zapraszam koleżanki do domu na małą kawę,
do której już wczoraj kupiłam MARKIZY DR GERARDA. To prawdziwe smakołyki, nie
mogę się im oprzeć. Poczęstuję moich gości także domowym wypiekiem. Będzie to
CIASTO Z KRUSZONKĄ
Składniki na ciasto : 12 dag mąki tortowej, 10 dag cukru
trzcinowego, 20 dag utartego na tarce miąższu z dyni, jabłko, 6 dag masła, 6
dag margaryny, 4 jajka, 4 łyżki śmietany 18 %, po jednej łyżeczce cukru
waniliowego, sody i proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny, sól, masło i
bułka tarta do formy.
Na kruszonkę : Po 10 dag mąki, masła i łuskanych migdałów,
5 dag cukru, 1 łyżeczka przyprawy do
piernika, cukier puder do dekoracji.
Sposób wykonania – Migdały posiekać, wymieszać ze
składnikami kruszonki ( masło można roztopić i wystudzone dolać do suchych
składników ), odstawić do lodówki. Jabłko umyć, obrać, pokroić w ćwiartki,
usunąć nasiona, pokroić w kostkę, skropić cytryną. Masło utrzeć z cukrem
trzcinowym i waniliowym na puszysto, wbijać po jednym jajku, dodawać po 1 łyżce
śmietany oraz porcjami mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie
wymieszać z dynią i kawałkami jabłek, wylać do formy wysmarowanej masłem i
oprószonej bułką tartą. Ciasto obsypać przygotowaną wcześniej i dobrze schłodzoną
kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około 50 – 55 minut.
Warto sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy jest upieczone. Po wystudzeniu
ciasto obficie obsypać cukrem pudrem ( przez sitko ). Do kruszonki zamiast
siekanych migdałów możesz użyć płatków migdałowych. Przygotowanie około 75
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz