poniedziałek, 26 listopada 2018

NIEZAWODNE MARKIZY


Każde zakupy będą dla mnie przyjemnością pod warunkiem,  że są ze mną MARKIZY DR GERARDA. Gdy chodzę po sklepach lubię sobie je podjadać. Dzięki nim łatwiej dokonuje się wyboru, czy podejmuje decyzje, nawet w codziennych zakupach. One są niezawodne, także jako dodatek na domowych imprezach. W mikołajkowy wieczór też znajdą swoje miejsce na moim stole. Razem z nimi połechce też nasze podniebienia

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki : 200 g marchewki, 50 g połówek orzechów laskowych, 4 jajka, szczypta soli, 150 g cukru, 200 g mielonych migdałów, 50 g mąki, jedna mała torebka proszku do pieczenia,200 g serka mascarpone, 100 g mielonego twarogu, 2 torebki cukru waniliowego, 5 łyżek soku pomarańczowego.

Sposób wykonania – marchewki obrać, drobno zetrzeć. Orzechy drobno posiekać. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Wymieszać białka z dwoma łyżkami wody i szczyptą soli. Ubić na sztywną pianę, dosypując 100 g cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mielone migdały wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i orzechami. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Dołożyć marchewkę. Delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Do formy nałożyć ciasto. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 C. Piec 40 – 45 minut. Mascarpone utrzeć z twarogiem, 50 g cukru, cukrem waniliowym i sokiem z pomarańczy. Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z tortownicy i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Na wierzchu rozsmarować krem serowy. Ewentualnie udekorować orzechami. Czas przygotowania około 70 minut.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz