Każde zakupy będą dla mnie przyjemnością pod warunkiem, że są ze mną MARKIZY DR GERARDA. Gdy chodzę
po sklepach lubię sobie je podjadać. Dzięki nim łatwiej dokonuje się wyboru,
czy podejmuje decyzje, nawet w codziennych zakupach. One są niezawodne, także
jako dodatek na domowych imprezach. W mikołajkowy wieczór też znajdą swoje
miejsce na moim stole. Razem z nimi połechce też nasze podniebienia
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki : 200 g marchewki, 50 g połówek orzechów
laskowych, 4 jajka, szczypta soli, 150 g cukru, 200 g mielonych migdałów, 50 g
mąki, jedna mała torebka proszku do pieczenia,200 g serka mascarpone, 100 g
mielonego twarogu, 2 torebki cukru waniliowego, 5 łyżek soku pomarańczowego.
Sposób wykonania – marchewki obrać, drobno zetrzeć. Orzechy
drobno posiekać. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Wymieszać białka z
dwoma łyżkami wody i szczyptą soli. Ubić na sztywną pianę, dosypując 100 g
cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mielone migdały wymieszać z mąką,
proszkiem do pieczenia i orzechami. Porcjami wsypywać do masy jajecznej.
Dołożyć marchewkę. Delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć pergaminem.
Do formy nałożyć ciasto. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temperatury
175 C. Piec 40 – 45 minut. Mascarpone utrzeć z twarogiem, 50 g cukru, cukrem
waniliowym i sokiem z pomarańczy. Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z
tortownicy i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Na wierzchu rozsmarować krem
serowy. Ewentualnie udekorować orzechami. Czas przygotowania około 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz