piątek, 30 listopada 2018

Kopia też może być

Ostatnimi czasy dużo szperam w internecie szukając przepisów odpowiadających ciastką dr. Gerarda, z czystej ciekawości czy jestem w stanie sama coś takiego zrobić. Tym razem postanowiłam skopiować markizy dr. gerarda. Przepis prosto z internetu, ze strony moje wypieki, polecam

Składniki na 25 - 30 sztuk ciastek:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szklanki ciemnego cukru muscovado*
  • 145 g masła
  • 1 duże jajko
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło umieścić w misie miksera, dodać cukier i utrzeć do białości i puszystości. Dodać jajko, ucierając. Dodać suche składniki i zmiksować.
Z masy formować kulki małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia w sporych odstępach - mocno rosną. Lekko spłaszczyć.
Piec w temperaturze 190°C przez około 9 minut. Wyjąć, poczekać chwilę, aż stwardnieją i przełożyć na drucianą kratkę do wystudzenia.
Masa do przełożenia:
  • 110 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru (dodałam mniej)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło przełożyć do miksera, dodać cukier. Ucierać do powstania głakdiej, jasnej, puszystej masy. Pod sam koniec dodać ekstrakt z wanilii, utrzeć. Kremem przełożyć wystudzone ciastka.
Jedząc maczać w mleku ;-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz