sobota, 24 listopada 2018

Spacer w hłodny poranek


Spacer w chłodny poranek

 

Wiatr przewiewał nas nieomal do szpiku kość, pomimo grubych kurtek. Ania uparła się żeby pójść z nią na spacer, więc pomimo tak brzydkiej pogody chciałem, aby doświadczyła jak jest naprawdę zimno. Ciastka pełno ziarniste od dr Gerarda wprawiły nas w nieco lepszy humor. Za to pogoda znacznie się pogorszyła zaczął padać śnieg z deszczem. Ania w czołówce parła do przodu. Dotarliśmy do rzeczki gdzie pływały zgłodniałe kaczki. Zobaczywszy nas przywitały nas błagalnym pokwękiwaniem. Ania bez zastanowienia wysypała paczkę ciastek z firmy dr Gerard do lodowatej wody. Kaczorki miały niezłą wyżerkę. A my, jako widzowie kupę śmiechu. Kasia zadzwoniła abyśmy wracali do domu, że ciasto gotowe, przepis poniżej

 

 

Składniki

 

/ 20 porcji

 

 

Ciasto kruche

250 g mąki

szczypta soli

70 g cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

160 g zimnego masła

1 jajko

 

Masa serowa

1 kg twarogu sernikowego*

2 budynie waniliowe, niesłodzone

1 szklanka cukru

1 cukier wanilinowy

2 jajka

 

Owoce

500 g jabłek odmiany reneta

3 łyżki cukru

2 łyżeczki cynamonu

cukier puder

 

 

 

 

Dodaj notatkę

 

 

Przygotowanie

 

• Zagnieść ciasto kruche z podanych składników: najpierw wymieszać mąkę z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, następnie dokładnie posiekać z zimnym masłem, na koniec dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto.

• Uformować kulę, podzielić na 2 części jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część schować do lodówki.

• Większą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi dno oraz 2 - 3 cm boków tortownicy o średnicy 26 cm.Wstawić do lodówki.

• Przygotować masę serową: zmiksować twaróg sernikowy z budyniami (proszkiem), cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodać jajka i znów zmiksować.

• Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę lub na cienkie plasterki. Wymieszać z cukrem i cynamonem.

• Masę serową wyłożyć na spód, na wierzchu rozłożyć jabłka oraz posypać startym na tarce odłożonym ciastem z lodówki.

• Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 60 minut. Wyjąć i ostudz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz