Spacer w chłodny poranek
Wiatr przewiewał nas nieomal do szpiku kość, pomimo grubych
kurtek. Ania uparła się żeby pójść z nią na spacer, więc pomimo tak brzydkiej
pogody chciałem, aby doświadczyła jak jest naprawdę zimno. Ciastka pełno
ziarniste od dr Gerarda wprawiły nas w nieco lepszy humor. Za to pogoda
znacznie się pogorszyła zaczął padać śnieg z deszczem. Ania w czołówce parła do
przodu. Dotarliśmy do rzeczki gdzie pływały zgłodniałe kaczki. Zobaczywszy nas
przywitały nas błagalnym pokwękiwaniem. Ania bez zastanowienia wysypała paczkę
ciastek z firmy dr Gerard do lodowatej wody. Kaczorki miały niezłą wyżerkę. A my,
jako widzowie kupę śmiechu. Kasia zadzwoniła abyśmy wracali do domu, że ciasto
gotowe, przepis poniżej
Składniki
/ 20 porcji
Ciasto kruche
250 g mąki
szczypta soli
70 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 g zimnego masła
1 jajko
Masa serowa
1 kg twarogu sernikowego*
2 budynie waniliowe, niesłodzone
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
2 jajka
Owoce
500 g jabłek odmiany reneta
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder
Dodaj notatkę
Przygotowanie
• Zagnieść ciasto kruche z podanych składników: najpierw
wymieszać mąkę z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, następnie
dokładnie posiekać z zimnym masłem, na koniec dodać jajko i zagnieść gładkie
ciasto.
• Uformować kulę, podzielić na 2 części jedną nieco większą
od drugiej. Mniejszą część schować do lodówki.
• Większą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi dno oraz 2 - 3
cm boków tortownicy o średnicy 26 cm.Wstawić do lodówki.
• Przygotować masę serową: zmiksować twaróg sernikowy z
budyniami (proszkiem), cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodać jajka i
znów zmiksować.
• Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda
nasienne, pokroić w kosteczkę lub na cienkie plasterki. Wymieszać z cukrem i
cynamonem.
• Masę serową wyłożyć na spód, na wierzchu rozłożyć jabłka
oraz posypać startym na tarce odłożonym ciastem z lodówki.
• Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec
przez 60 minut. Wyjąć i ostudz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz