poniedziałek, 19 listopada 2018

Andrzejkowe party.


Andrzejkowe party.

Trwają już przygotowania do imprezy „Andrzejkowej”. Będzie to jedna z szalonych domówek, gdzie kilka par świetnie się bawi. Póki co, trwa rozdzielanie zadań miedzy uczestników zabawy. Każdy jest za coś odpowiedzialny. Panowie za muzykę, napoje i trunki, panie za wystrój, posiłek i słodkie przysmaki. Musimy przygotować jeszcze Andrzejkowe wróżby. Mam pomysł na inną inscenizację tegorocznych wróżb. Z tym laniem wosku to trochę za dużo zachodu. Trzeba uważać, aby się nie poparzyć, nie pobrudzić itp. Spróbujemy naśladować sposób z chińskich restauracji z babeczkami z ukrytą wróżbą. Niekoniecznie upieczonymi. Przypomniał mi się stary sprawdzony przepis z wykorzystaniem markiz z firmy Dr Gerard. Swego czasu ten przepis można było znaleźć na stronie deseroteki Dr Gerarda, co prawda strona jest już nieaktualna, natomiast przepis na Bomby mafijne jak najbardziej. Poszukam jakiś fajnych cytatów nadających się do mojego przedsięwzięcia, wydrukuje odpowiednio małe karteczki, a potem wsunę je do  kolorowych papilotek, na których będą wspaniałe Bomby mafijne. Przepis na to cudo podam dla zainteresowanych na końcu. Oczywiście to nie wszystko ze smacznych deserów i przekąsek. Przygotuję jeszcze deser  cieszący się dużą popularnością wśród naszych znajomych. Jest to Tarta bez pieczenia z dodatkiem żurawiny. Ten przepis znajduje się aktualnie na  http://drgerard.eu/przepisy. Polecam, sprawdźcie sami. Trzeba jeszcze kupić spory zapas smacznych, nowych ciasteczek  od Dr Gerarda  o nazwie Ghosters. Są one dostępne  o smaku keczupowym i serowym. Świetnie nadają się na lekką przekąskę  podczas wszelkich imprez. A teraz obiecany przepis:



Bomby mafijne.



Składniki:

  • opakowanie markiz Mafijnych dr Gerard (opcjonalnie Black lub Lemon lub pół na pół)
  • kawałek ciasta drożdżowego (opcjonalnie dwie nieduże drożdżówki lub opakowanie biszkoptów)
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • kieliszek rumu
  • 3 łyżeczki kakao gorzkiego



Dodatkowo:

  • kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciastka bardzo dokładnie pokruszyć rękoma w misce, dodać lekko ubitą kremówkę i pozostałe składniki. Całość dobrze schłodzić. Formować kule i obtaczać je w kakao.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz