Andrzejkowe party.
Trwają już przygotowania do imprezy „Andrzejkowej”. Będzie to
jedna z szalonych domówek, gdzie kilka par świetnie się bawi. Póki co, trwa
rozdzielanie zadań miedzy uczestników zabawy. Każdy jest za coś odpowiedzialny.
Panowie za muzykę, napoje i trunki, panie za wystrój, posiłek i słodkie
przysmaki. Musimy przygotować jeszcze Andrzejkowe wróżby. Mam pomysł na inną
inscenizację tegorocznych wróżb. Z tym laniem wosku to trochę za dużo zachodu.
Trzeba uważać, aby się nie poparzyć, nie pobrudzić itp. Spróbujemy naśladować
sposób z chińskich restauracji z babeczkami z ukrytą wróżbą. Niekoniecznie
upieczonymi. Przypomniał mi się stary sprawdzony przepis z wykorzystaniem
markiz z firmy Dr Gerard. Swego czasu ten przepis można było znaleźć na stronie
deseroteki Dr Gerarda, co prawda strona jest już nieaktualna, natomiast przepis
na Bomby mafijne jak najbardziej. Poszukam jakiś fajnych cytatów nadających się
do mojego przedsięwzięcia, wydrukuje odpowiednio małe karteczki, a potem wsunę
je do kolorowych papilotek, na których
będą wspaniałe Bomby mafijne. Przepis na to cudo podam dla zainteresowanych na
końcu. Oczywiście to nie wszystko ze smacznych deserów i przekąsek. Przygotuję
jeszcze deser cieszący się dużą
popularnością wśród naszych znajomych. Jest to Tarta bez pieczenia z dodatkiem
żurawiny. Ten przepis znajduje się aktualnie na
http://drgerard.eu/przepisy.
Polecam, sprawdźcie sami. Trzeba jeszcze kupić spory zapas smacznych, nowych
ciasteczek od Dr Gerarda o nazwie Ghosters. Są one dostępne o smaku keczupowym i serowym. Świetnie nadają
się na lekką przekąskę podczas wszelkich
imprez. A teraz obiecany przepis:
Bomby mafijne.
Składniki:
- opakowanie markiz Mafijnych dr Gerard (opcjonalnie Black lub Lemon lub pół na pół)
- kawałek ciasta drożdżowego (opcjonalnie dwie nieduże drożdżówki lub opakowanie biszkoptów)
- 125 ml śmietanki kremówki
- kieliszek rumu
- 3 łyżeczki kakao gorzkiego
Dodatkowo:
- kakao do dekoracji
Sposób
przygotowania:
Ciastka bardzo dokładnie pokruszyć rękoma w misce, dodać lekko ubitą
kremówkę i pozostałe składniki. Całość dobrze schłodzić. Formować kule i
obtaczać je w kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz