poniedziałek, 26 listopada 2018

SMAK DZIECIŃSTWA


Wszystkie moje spotkania ze znajomymi zawsze są udane. Dlaczego? Ponieważ zwykle towarzyszą nam produkty DR GERARDA. Wczoraj na przykład w czasie pogawędki z koleżanką była możliwość, żeby pochrupać WAFELKI tej firmy. Dzięki tym słodyczom mogłyśmy sobie przypomnieć smak dzieciństwa. Atmosfera ociepliła się jeszcze bardziej, kiedy na stół postawiłam

CIASTO CYTRYNOWE W LUKRZE.

Składniki : dwie cytryny, 3 jajka, 150 g cukru, 100 ml oleju, 150 g jogurtu naturalnego, 275 g mąki, 12 g proszku do pieczenia, szczypta soli, 125 ml likieru cytrynowego, 150g cukru pudru, tłuszcz i mąka do formy.

Sposób wykonania – cytryny należy sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę na tarce o drobnych otworach. Drugą obrać małym nożykiem, formując cienkie paseczki skórki. Z obu cytryn wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Połączyć ją z olejem, jogurtem naturalnym, skórką startą z cytryny oraz połową soku cytrynowego. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze szczyptą soli. Porcjami wsypywać do masy jogurtowej. Podłużną foremkę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 C. Piec przez 60 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia ciasto można przykryć kawałkiem folii aluminiowej, żeby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Upieczone ciasto ponakłuwać wykałaczką. Skropić likierem cytrynowym – dzięki temu będzie odpowiednio wilgotne i aromatyczne. Odstawić na 15 minut. Cukier puder utrzeć z pozostałym sokiem cytrynowym. Ciasto oblać lukrem. Udekorować paseczkami skórki cytrynowej. Czas przygotowania około 100 minut.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz