Wszystkie moje spotkania ze znajomymi zawsze są udane.
Dlaczego? Ponieważ zwykle towarzyszą nam produkty DR GERARDA. Wczoraj na przykład
w czasie pogawędki z koleżanką była możliwość, żeby pochrupać WAFELKI tej
firmy. Dzięki tym słodyczom mogłyśmy sobie przypomnieć smak dzieciństwa. Atmosfera
ociepliła się jeszcze bardziej, kiedy na stół postawiłam
CIASTO CYTRYNOWE W
LUKRZE.
Składniki : dwie cytryny, 3 jajka, 150 g cukru, 100 ml
oleju, 150 g jogurtu naturalnego, 275 g mąki, 12 g proszku do pieczenia,
szczypta soli, 125 ml likieru cytrynowego, 150g cukru pudru, tłuszcz i mąka do
formy.
Sposób wykonania – cytryny należy sparzyć wrzątkiem, wytrzeć
do sucha. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę na tarce o drobnych otworach. Drugą
obrać małym nożykiem, formując cienkie paseczki skórki. Z obu cytryn wycisnąć
sok. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Połączyć ją z olejem,
jogurtem naturalnym, skórką startą z cytryny oraz połową soku cytrynowego. Mąkę
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze szczyptą soli. Porcjami
wsypywać do masy jogurtowej. Podłużną foremkę posmarować tłuszczem i oprószyć
mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do
temperatury 175 C. Piec przez 60 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia
ciasto można przykryć kawałkiem folii aluminiowej, żeby wierzch zbytnio się nie
przyrumienił. Upieczone ciasto ponakłuwać wykałaczką. Skropić likierem
cytrynowym – dzięki temu będzie odpowiednio wilgotne i aromatyczne. Odstawić na
15 minut. Cukier puder utrzeć z pozostałym sokiem cytrynowym. Ciasto oblać
lukrem. Udekorować paseczkami skórki cytrynowej. Czas przygotowania około 100
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz