poniedziałek, 26 listopada 2018

Mikołajki tusz tusz


Mikołajki tusz tusz

 

Mikołajki tusz przed nami, a co się z tym wiąże to naszym kochanym pociechom dwa razy nie trzeba powtarzać. Kiedy wyjeżdżamy z żoną na większe zakupy bacznie nas obserwują? Wojtuś starszy podkręca małą Anie, aby sprawdziła, co kupiliśmy. Wiadomo obowiązkowo, markizy, torcik czekoladowy, andruty a wszystko to z naszej wspaniałej firmy, jaką jest dr Gerard. Mają też obiecane ciasto Mikołajkowe, przepisy ze strony dr Gerard

Składniki:

175 g masła

500 g śliwek węgierek

170 g jasnego brązowego cukru

175 g mąki pszennej

175 g zmielonych orzechów laskowych

3 duże jajka

1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g gorzkiej czekolady, posiekanej

2 łyżki orzechów laskowych (całych, bez skórki), do posypania

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Odłożyć 4 śliwki, przepołowić i odpestkować a resztę śliwek z grubsza posiekać.

 

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać odłożone suche składniki, zmielone orzechy laskowe i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, posiekane śliwki i wymieszać.

 

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć odłożone śliwki (rozcięciami ku górze) a pomiędzy nimi posypać orzechami laskowymi (2 łyżki). Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

 

Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz