Mikołajki tusz tusz
Mikołajki tusz przed nami, a co się z tym wiąże to naszym
kochanym pociechom dwa razy nie trzeba powtarzać. Kiedy wyjeżdżamy z żoną na większe
zakupy bacznie nas obserwują? Wojtuś starszy podkręca małą Anie, aby sprawdziła,
co kupiliśmy. Wiadomo obowiązkowo, markizy, torcik czekoladowy, andruty a
wszystko to z naszej wspaniałej firmy, jaką jest dr Gerard. Mają też obiecane
ciasto Mikołajkowe, przepisy ze strony dr Gerard
Składniki:
175 g masła
500 g śliwek węgierek
170 g jasnego brązowego cukru
175 g mąki pszennej
175 g zmielonych orzechów laskowych
3 duże jajka
1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
2 łyżki orzechów laskowych (całych, bez skórki), do
posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Odłożyć 4 śliwki,
przepołowić i odpestkować a resztę śliwek z grubsza posiekać.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania
jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po
każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać odłożone suche składniki,
zmielone orzechy laskowe i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się
składników. Dodać czekoladę, posiekane śliwki i wymieszać.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo
dno. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć odłożone śliwki
(rozcięciami ku górze) a pomiędzy nimi posypać orzechami laskowymi (2 łyżki).
Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 45 - 50 minut lub do
tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz