środa, 21 listopada 2018

Co zawierają ciastka?


Co zawierają ciastka?

Idąc na zakupy czy wybierając się do ciastkarni co raz częściej zastanawiamy się jakie wartości odżywcze ma dany produkt. Co kryje się pod różnymi nazwami? Mamy dzisiaj również większą świadomość co może kryć się w danym produkcie bo czytamy etykiety. Czy takie pysznie wyglądające torty, ciasta, krakersy, herbatniki, pączki są zdrowe? Tłuszcze cukiernicze pozyskuje się z rafinowanych tłuszczów roślinnych utwardzonych i ciekłych takich jak olej rzepakowy, sojowy, arachidowych. Nie raz używa się tłuszczów zwierzęcych smalcu lub tranu utwardzonego z dodatkiem emulgatora. Co ciekawe w Dani oraz w USA producenci żywności muszą umieszczać na etykietach zawartość tłuszczów trans. Takie tłuszcze mogą występować pod nazwą „oleje uwodornione”, lub „ oleje częściowo utwardzone”. Drugą substancją zasługującą na naszą uwagę może być wysokofruktozowy syrop kukurydziany, który zastępuje cukier w ciastkach, deserach, napojach a nawet płatkach śniadaniowych. Takie ciekawe informacje i wiele innych można znaleźć w miesięczniku „ zdrowie” Jednym słowem zachowajmy umiar i zdrowy rozsądek. Wybierajmy ciastka, słodycze sprawdzonych firm albo sami przygotowujmy słodkości. Wtedy będziemy mieli pewność co dodajemy do naszych ciast.
Polecam zajrzeć na stronę DR Gerarda o różnych produktach możemy tam przeczytać, poznać ich skład i wypróbować przepisy.
Kilka przykładów: babka biszkoptowa zawiera 340 kcal, węglowodanów 67,1 a białka 8,2 tłuszczy 4,2 herbatniki zawierają 437 kcal, 76,8 węglowodanów, białka 8,2 a tłuszczy 11 oczywiście w 100 gramach to dla tych, którzy dbają o linie. Takie tabele znajdziemy na różnych stronach internetowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz