Co zawierają ciastka?
Idąc
na zakupy czy wybierając się do ciastkarni co raz częściej
zastanawiamy się jakie wartości odżywcze ma dany produkt. Co kryje
się pod różnymi nazwami? Mamy dzisiaj również większą
świadomość co może kryć się w danym produkcie bo czytamy
etykiety. Czy takie pysznie wyglądające torty, ciasta, krakersy,
herbatniki, pączki są zdrowe? Tłuszcze cukiernicze pozyskuje się
z rafinowanych tłuszczów roślinnych utwardzonych i ciekłych
takich jak olej rzepakowy, sojowy, arachidowych. Nie raz używa się
tłuszczów zwierzęcych smalcu lub tranu utwardzonego z dodatkiem
emulgatora. Co ciekawe w Dani oraz w USA producenci żywności muszą
umieszczać na etykietach zawartość tłuszczów trans. Takie
tłuszcze mogą występować pod nazwą „oleje uwodornione”, lub
„ oleje częściowo utwardzone”. Drugą substancją zasługującą
na naszą uwagę może być wysokofruktozowy syrop kukurydziany,
który zastępuje cukier w ciastkach, deserach, napojach a nawet
płatkach śniadaniowych. Takie ciekawe informacje i wiele innych
można znaleźć w miesięczniku „ zdrowie” Jednym słowem
zachowajmy umiar i zdrowy rozsądek. Wybierajmy ciastka, słodycze
sprawdzonych firm albo sami przygotowujmy słodkości. Wtedy będziemy
mieli pewność co dodajemy do naszych ciast.
Polecam
zajrzeć na stronę DR Gerarda o różnych produktach możemy tam
przeczytać, poznać ich skład i wypróbować przepisy.
Kilka
przykładów: babka biszkoptowa zawiera 340 kcal, węglowodanów 67,1
a białka 8,2 tłuszczy 4,2 herbatniki zawierają 437 kcal, 76,8
węglowodanów, białka 8,2 a tłuszczy 11 oczywiście w 100 gramach
to dla tych, którzy dbają o linie. Takie tabele znajdziemy na
różnych stronach internetowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz