Wizyta babci to nie lada spotkanie. Trzeba się do niej
dobrze przygotować. Szczególnie od strony kulinarnej, ponieważ starsze osoby
mocno przywiązują wagę do zdrowego jedzenia. Nie mogę jej zaproponować żadnej
bomby kalorycznej, która z pewnością znalazłaby się na moim stole podczas
wizyty koleżanki. Babcia Zosia uwielbia wyroby DR GERARDA, więc CIASTKA
PEŁNOZIARNISTE będą tu świetnym rozwiązaniem. Dodatkowo zaskoczy ją jej
ulubiona
JOGURTOWO –
PISTACJOWA BABKA PIASKOWA.
Składniki : 200 g gęstego greckiego jogurtu, 100 g pistacji,
200 g masła, szczypta soli, 240 g cukru, 4 jajka, 250 g mąki, jedna łyżeczka
proszku do pieczenia, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, 125 g miodu, tłuszcz i mąka
do formy.
Sposób wykonania – Pistacje grubo posiekać. Masło utrzeć ze
szczyptą soli i cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno
wbijać do niej jajka. Wrzucić posiekane pistacje ( zostawić dwie łyżki do dekoracji ), dobrze
wymieszać mikserem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami
wsypywać do ucieranej masy. Dolać jogurt. Formę do babki posmarować tłuszczem i
oprószyć mąką. Nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 C. Piec 40 – 50 minut. Upieczoną
babkę lekko przestudzić i ostrożnie wyjąć z formy. Przełożyć na kratkę kuchenną
i pozostawić tam do całkowitego wystudzenia. Sok z cytryny zagotować z miodem.
Babkę ponakłuwać wykałaczką, skropić sokiem cytrynowym z miodem. Udekorować pozostałymi
pistacjami. Czas przygotowania około 100 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz