poniedziałek, 26 listopada 2018

NA WIZYTĘ BABCI


Wizyta babci to nie lada spotkanie. Trzeba się do niej dobrze przygotować. Szczególnie od strony kulinarnej, ponieważ starsze osoby mocno przywiązują wagę do zdrowego jedzenia. Nie mogę jej zaproponować żadnej bomby kalorycznej, która z pewnością znalazłaby się na moim stole podczas wizyty koleżanki. Babcia Zosia uwielbia wyroby DR GERARDA, więc CIASTKA PEŁNOZIARNISTE będą tu świetnym rozwiązaniem. Dodatkowo zaskoczy ją jej ulubiona

JOGURTOWO – PISTACJOWA BABKA PIASKOWA.

Składniki : 200 g gęstego greckiego jogurtu, 100 g pistacji, 200 g masła, szczypta soli, 240 g cukru, 4 jajka, 250 g mąki, jedna łyżeczka proszku do pieczenia, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, 125 g miodu, tłuszcz i mąka do formy.

Sposób wykonania – Pistacje grubo posiekać. Masło utrzeć ze szczyptą soli i cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Wrzucić posiekane pistacje  ( zostawić dwie łyżki do dekoracji ), dobrze wymieszać mikserem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dolać jogurt. Formę do babki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do  temperatury 200 C. Piec 40 – 50 minut. Upieczoną babkę lekko przestudzić i ostrożnie wyjąć z formy. Przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić tam do całkowitego wystudzenia. Sok z cytryny zagotować z miodem. Babkę ponakłuwać wykałaczką, skropić sokiem cytrynowym z miodem. Udekorować pozostałymi pistacjami. Czas przygotowania około 100 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz