wtorek, 27 listopada 2018
Dwie koleżanki
Pszyjechały domnie dwie koleżanki z szkoły. Dawno się nie widzieliśmy. Całe szczęście, że wdomu miałem słodycze od firmy Doktor Gerard między innymi markizy. Po latach spotkaliśmy się na zawodach kręgarskich. Bardzo było miło gdy mnie odwiedziły. W spulnie zrobiliśmy też tartę podwójnie kokosową z strony http://drgerard.eu/ jest to strona DoktoraGerarda na której można znaleźć przepisy na każdą okazję. Po całym dniu przespały się umnie a na drógi dzień od prowadziłem je na dworzec. Składniki
Spód:
• 300 g ciasteczek kokosowych dr Gerard
• 50 g czekolady gorzkiej
• 60g masła
• szczypta soli
Krem biały:
• 100 g czekolady białej
• 200 g wiórków kokosowych
• 200 ml śmietanki kremówki 36%
• 3 łyżeczki czubate cukru pudru
• 50 g masła
Krem czekoladowy:
• 50 g czekolady gorzkiej
• 100 g czekolady mlecznej
• 200 ml śmietanki kremówki 36%
• 1/2 szklanki śmietanki 36%
Sposób przygotowania
Tarta kokosowa na ciasteczkach kokosowych z polewą, z kremem z białej czekolady i wiórek kokosowych
Rozgnieść ciastka.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami, wyłożyć na wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Wstawić do lodówki.
Czekoladę, masło i kremówkę podgrzać w kąpieli wodnej, mieszać, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą. Następnie wyłączyć kuchenkę, dodać wiórki i cukier, dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, ponownie schować do lodówki.
Całość podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszać, aż masa będzie gładka i jednolita, następnie odstawić do ostygnięcia.
Gdy masa ostygnie, wylać ją na biały krem. Całość ozdobić kuleczkami Maltikeks.
Wstawić do lodówki do stężenia na minimum godzinę.
Tartę najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz