środa, 14 listopada 2018

Korzenne przyprawy



Wspólne wypieki okazały się dobrą zabawą. Na nudę nie ma tu miejsca. Zuza lubi taką edukację podczas zabawy. W ten sposób łatwiej zapadają w pamięć wszelkie wiadomości oraz umiejętności. Podstawowe zasady wypiekania ulubionych ciasteczek, organizacja podczas pracy, dokładność, cierpliwość i tak dalej – naturalnie są przyswajane. Przy tym Marta – starsza siostra cioteczna Zuzy jest świetną nauczycielką, która cierpliwie towarzyszy Zuzie podczas każdej kolejnej czynności, służąc radą oraz pomocą na każdym etapie. Dziewczynka z entuzjazmem przystąpiła do działania, w końcu jest wielbicielką różnych łakoci, także tych dostępnych w sklepach słodyczy od Dr Gerarda. Jest również fanką samodzielnie wypiekanych ciasteczek w zaciszu domowym. Radość była ogromna, gdyż zadanie na dziś to wypiekanie ciasteczek korzennych a te Zuza jak się okazało lubi szczególnie. Przystępując do pracy dziewczynka odkryła, że wanilia nie jest jedyną przyprawą jaka wykorzystywana jest w słodkich wypiekach. Dziewczynka dotychczas wyłącznie miała do czynienia z wanilią. Dzisiaj dowiedziała się że istnieje wiele innych przypraw, które mają zastosowanie w cukiernictwie. Są to: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, anyż, kardamon, pieprz, chili. Piekąc ciastka korzenne Zuza starała się wydobyć z pamięci wszystkie rodzaje ciastek, jakie jadła w przeszłości oraz przyporządkować przyprawy jakie mogły być zastosowane do ich wypieku. Przypomniała wafelki, markizy, andruty, ciastka pełnoziarniste oraz inne ulubione smaki Dr Gerarda. Na koniec przypomniała pierniki – te ostatnie mają wyjątkowy aromat cynamonu oraz innych korzennych przypraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz