poniedziałek, 26 listopada 2018
Przyprawy
Jakich możemy przypraw używać w naszym kraju i jakie są dostępne przyprawy w sklepach lub bazarach. I czym byłaby nasza polska cukiernia bez przypraw. Nie wyobrażam sobie.
Ponieważ przyprawy nie tylko nadają smak, ale mają też właściwości lecznicze i dekoracyjne. Ale w cukiernictwie mają szczególne miejsce, odgrywają bowiem większą rolę w tworzeniu nowych smaków i aromatów. Niektóre z nich są dość często stosowane do wypieków i słodkich deserów, np. anyżek jest jednym z najstarszych przypraw, ziarenka anyżku mają słodkawo korzenny i piekący smak. Jest używany do pierników, likierów i deserów. Cynamon jest najbardziej aromatyczną przyprawą, ma korzenny słodkawy aromat, używany jest do ciasteczek, deserów, pierników,szarlotek. A z kolei olejek anyżkowy używany jest jako afrodyzjak.
Używamy również w cukiernictwie goździków, które mają piekący smak i dodajemy je do pierników chociażby Dr Gerarda.
Mamy imbir, który dodajemy do herbatników, deserów, jego paląco ostry smak poprawia krążenie krwi.
Z kolei szafran to jedna z najdroższych przypraw na świecie.
Używamy go w cukiernictwie by zabarwić na intensywny żółty kolor desery, babki piaskowe, keksy-jego smak to gorzki.
Mamy też wspaniale aromatyczną wanilię, jest to szlachetna przyprawa, używana do kremów, lodów, czekolad, sosów i deserów.
Jestem więcej niż pewna, że te przyprawy są stosowane przy produkcji słodyczy w fabryce Dr Gerarda, dlatego są tak aromatyczne i pyszne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz