Razem z moimi trzema kolegami Grzegorzem, Łukaszem i Marcinem planowaliśmy wyjazd do lasu na grzyby. Ustaliliśmy że wyjazd będzie w sobotę o 8:00 rano samochodem Marcina. W piątek pojechałem do sklepu zakupić różne Słodycze oczywiście na sobotnie grzybobranie z firmy Dr. Gerard ponieważ Bardzo je lubimy. W sobotę od samego rana była bardzo ładna pogoda więc po lesie chodziliśmy około 5 godzin, zebraliśmy bardzo dużo różnych grzybów. W drodze powrotnej wstąpiliśmy do leśnego zajazdu na pyszne szaszłyki, podczas jedzenia zadzwoniła do mnie moja żona Kasia i zaprosiła wszystkich do nas do domu ponieważ po raz pierwszy zrobiła pyszny Sernik bez pieczenia z Pryncypałkami Classic.Przepis można znalezć na stronie firmy Dr.Gerard,oto on.
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz