Moje koleżeńskie spotkania najczęściej odbywają się przy dobrej
herbatce i naturalnie w wyjątkowym towarzystwie wyrobów DR GERARDA. One
praktycznie zawsze są przy mnie. Jutro, gdy odwiedzą mnie sąsiadki, również będą.
Tym razem do naszej pogawędki zaproszę CIASTKA GHOSTERS O smaku serowym.
Dziewczyny z pewnością zostaną na dłużej, zatem pocieszy nas też
SZARLOTKA NA KRUCHYM
CIEŚCIE Z BEZĄ.
Składniki :
Na ciasto : 2 szklanki mąki krupczatki, 25 dag masła, ½
łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka.
Na bezę : 4 białka, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1
łyżeczka cukru waniliowego, 1 szklanka drobnego cukru, sól.
Na nadzienie : 1,5 kg
jabłek, ¼ szklanki cukru, po ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
cynamonu, goździków, 1 łyżka soku z cytryny, sos toffi.
Sposób wykonania – Mąkę przesiać, dodać proszek do
pieczenia, żółtka, posiekać z zimnym masłem, szybko zagnieść. Ciasto owinąć
folią spożywczą, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować, rozłożyć na spód
i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 12
minut w temperaturze 180 C. Jabłka
obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić
sokiem z cytryny i uprażyć na patelni z cukrem i przyprawami. Można podlać
wodą, gdyby masa zaczęła przywierać do dna. Wystudzić, rozłożyć na zrumienionym
spodzie. Białka lekko osolić i ubić na sztywną pianę, podsypując cukrem, mąką
ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Pianę wyłożyć na jabłka. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 150 C, po 10 minutach obniżyć do 140 C. Bezę suszyć
dwie godziny, zmniejszając stopniowo temperaturę aż do 60 C. Gotowe ciasto
polać sosem. Do bezy najlepszy jest drobny biały cukier, trzcinowy nada brzydki
kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz