poniedziałek, 26 listopada 2018

W WYJĄTKOWYM TOWARZYSTWIE


Moje koleżeńskie spotkania najczęściej odbywają się przy dobrej herbatce i naturalnie w wyjątkowym towarzystwie wyrobów DR GERARDA. One praktycznie zawsze są przy mnie. Jutro, gdy odwiedzą mnie sąsiadki, również będą. Tym razem do naszej pogawędki zaproszę CIASTKA GHOSTERS O smaku serowym. Dziewczyny z pewnością zostaną na dłużej, zatem pocieszy nas też

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z BEZĄ.

Składniki :

Na ciasto : 2 szklanki mąki krupczatki, 25 dag masła, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka.

Na bezę : 4 białka, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 szklanka drobnego cukru, sól.

Na nadzienie : 1,5 kg  jabłek, ¼ szklanki cukru, po ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków, 1 łyżka soku z cytryny, sos toffi.

Sposób wykonania – Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, żółtka, posiekać z zimnym masłem, szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować, rozłożyć na spód i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 12 minut  w temperaturze 180 C. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i uprażyć na patelni z cukrem i przyprawami. Można podlać wodą, gdyby masa zaczęła przywierać do dna. Wystudzić, rozłożyć na zrumienionym spodzie. Białka lekko osolić i ubić na sztywną pianę, podsypując cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Pianę wyłożyć na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C, po 10 minutach obniżyć do 140 C. Bezę suszyć dwie godziny, zmniejszając stopniowo temperaturę aż do 60 C. Gotowe ciasto polać sosem. Do bezy najlepszy jest drobny biały cukier, trzcinowy nada brzydki kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz