poniedziałek, 26 listopada 2018
Smaki dzieciństwa
Takie wafle z przepysznym kremem na mleku w proszku robiło się w moim domu rodzinnym i u mojej babci. Kiedy jeździłam na wakacje do mojej ukochanej babci zawsze z nią robiłam te wafle z andrutów, mi najbardziej przypadły do gustu o smaku czekoladowym. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa.
Ale robiąc zakupy w markecie staram się pamiętać aby podejść do półki z andrutami Dr Gerarda i stwierdziłam że zawsze warto mieć w szafce paczkę suchych andrutów i w każdej chwili móc przygotować taką słodkość.
Kiedy moja kochana rodzinka "pęszy" po szafkach za czymś słodkim mogę im zafundować takie wafelki. Robię zawsze z mojego starego sprawdzonego przepisu. Krem na bazie mleka w proszku i odrobiny aromatu pomarańczowego nadaje waflom naprawdę niezwykłego smaku.
Składniki
-250 g masła
-3/4 szklanki cukru
-1/3 szklanki mleka
-2 łyżki kakao
-1i1/2 szklanki pełnego mleka w proszku
-kilka kropel aromatu pomarańczowego
-paczka andrutów Dr Gerarda
Do garnka wlać mleko, dodać masło i cukier. Gotować aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Dodać kakao oraz kilka kropel aromatu.
Lekko przestudzić. Mieszając stopniowo wsypywać mleko w proszku. Letnią masą przekładać wafle, docisnąć, najlepiej obciążyć deską i odstawić na godzinkę. Pokroić w kwadraty lub po skosie w romby.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz