Imieninowe ciasto.
W niedzielę są imieniny
Katarzyny, patronki kolejarzy. Wybieramy się
do kina na wieczorny seans. Natomiast w sobotę spodziewam się gości. Starym polskim
zwyczajem, kto przyjdzie, będzie mile widziany. Przygotuję jakąś sałatkę, krakersowe
przekąski i koniecznie pyszne ciasto przygotowane na bazie słodyczy od Dr Gerarda.
Zrobię sernik bez pieczenia z wafelkami Pryncypałkami classic, według
przepisu Madame Edith, który znajduje
się na stronie http://drgerard.eu/przepisy.
Wiem, że wielu moim gościom bardzo smakuje
placek budyniowy na markizach Mafijnych z musem jabłkowym. Przepis dla
zainteresowanych podam na końcu. Staram się korzystać ze sprawdzonych przepisów
z wykorzystaniem najlepszych dostępnych słodyczy na rynku. Wysoko cenię sobie
jakość produktów z firmy Dr Gerarda, stąd właśnie tak wiele w mojej kuchni
przeróżnych ciasteczek z tej firmy.
Kiedy siedzę przed telewizorem lubię sobie przegryzać ciastka pełnoziarniste,
natomiast Filip zajada się nowymi ciasteczkami Ghosters o smaku keczupowym i serowym od Dr Gerarda.
Wśród tak dużego wyboru, każdy znajdzie coś wyjątkowego dla siebie. Zachęcam, sprawdźcie sami.
Oto obiecany przepis na fantastyczne ciasto bez pieczenia.
Oto obiecany przepis na fantastyczne ciasto bez pieczenia.
Placek budyniowy na
Markizach Mafijnych z musem jabłkowym.
Składniki:
- Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
- 3 łyżki cukru lub miodu
- 1/4 szklanki wody
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- ½ opakowania żelatyny spożywczej
- mus lub dżem jabłkowy
Sposób przygotowania:
W gotującej się
wodzie rozpuszczamy cukier lub miód. W osobnym garnku zagotowujemy mleko i
rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy,
tak by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do
pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) układamy markizy, nasączamy je
przygotowanym syropem i zalewamy masą budyniową. Wstawiamy do lodówki na ok. 4
h. (aż masa budyniowa się zetnie). Przed podaniem smarujemy całość cienką
warstwą musu lub dżemu.
Smacznego.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz