niedziela, 25 listopada 2018

Imieninowe ciasto.


Imieninowe ciasto.

W niedzielę są imieniny Katarzyny, patronki kolejarzy. Wybieramy się  do kina na wieczorny seans. Natomiast w sobotę  spodziewam się gości. Starym polskim zwyczajem, kto przyjdzie, będzie mile widziany. Przygotuję jakąś sałatkę, krakersowe przekąski i koniecznie pyszne ciasto przygotowane na bazie słodyczy od  Dr Gerarda.  Zrobię sernik bez pieczenia z wafelkami Pryncypałkami classic, według przepisu  Madame Edith, który znajduje się na stronie http://drgerard.eu/przepisy. Wiem, że wielu moim gościom bardzo smakuje  placek budyniowy na markizach Mafijnych z musem jabłkowym. Przepis dla zainteresowanych podam na końcu. Staram się korzystać ze sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem najlepszych dostępnych słodyczy na rynku. Wysoko cenię sobie jakość produktów z firmy Dr Gerarda, stąd właśnie tak wiele w mojej kuchni przeróżnych ciasteczek  z tej firmy. Kiedy siedzę przed telewizorem lubię sobie przegryzać ciastka pełnoziarniste, natomiast Filip zajada się  nowymi ciasteczkami  Ghosters o smaku keczupowym i serowym od  Dr Gerarda.  Wśród tak dużego wyboru, każdy znajdzie coś wyjątkowego dla siebie.  Zachęcam, sprawdźcie sami.
Oto obiecany przepis na fantastyczne ciasto bez pieczenia.

Placek budyniowy na Markizach Mafijnych z musem jabłkowym.


Składniki:

  • Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • ½ opakowania żelatyny spożywczej
  • mus lub dżem jabłkowy

Sposób przygotowania:

W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier lub miód. W osobnym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) układamy markizy, nasączamy je przygotowanym syropem i zalewamy masą budyniową. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 h. (aż masa budyniowa się zetnie). Przed podaniem smarujemy całość cienką warstwą musu lub dżemu.

Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz